Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett tjeckiskt företag har märkt av en starkt ökad efterfrågan på deras produkter – uppblåsbara stridsfordon. Se hur de fungerar i klippet. Foto: Michal Cizek/AFP/TT

Här är de uppblåsbara stridsfordonen som ska vilseleda fienden

Uppdaterad
Publicerad

Efterfrågan på vapen och ammunition har ökat i och med kriget i Ukraina. Men kriget har även inneburit blomstrande affärer för en något annorlunda bransch. Ett tjeckiskt företag som tillverkar uppblåsbara stridsvagnar och andra fordon går bättre än någonsin.

Förutom uppblåsbara kopior i verklig storlek av det amerikanska vapensystemet HIMARS, vars verkliga version USA har skänkt till Ukraina, tillverkar det tjeckiska företaget ett 30-tal andra stridsfordon, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Vilka länder de säljer attrapperna till vill vd:n inte uppge, men all export måste godkännas av Natolandet Tjeckiens regering.

Syftet är att vilseleda. På nära håll är det uppenbart att det inte rör sig om några verkliga hot, men på längre håll kan föremålen lura fienden.

– Jag skulle föredra och hoppas på att vi kan göra leksaker för barn, men först måste vi säkra en fredlig värld för dem. Jag hoppas att vi kan återgå till att tillverka civila produkter, säger Vojtech Fresser, vd på Inflatech.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.