UKIP:s partiledare Nigel Farage på valturné i sin valkrets, South Thanet. Foto: TT

Här står slaget om regeringsmakten i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Det invandringskritiska partiet Ukip med dess ledare Nigel Farage pressar de etablerade partierna i den brittiska valrörelsen. Regeringsmakten står på spel i en valrörelse som inte varit så jämn på årtionden. SVT:s Agenda har besökt Farages valkrets South Thanet sydost om London.

I de senaste opinionsundersökningarna ligger United Kingdom Independence Party, Ukip, på mellan 12 och 14 procent. Men partiet har ändå lyckats höja temperaturen i den jämna valrörelsen där ingen tycks få majoritet i parlamentet. De konservativa är livrädda för att Ukip ska ta röster av dem så att Labour blir största parti i många valkretsar.

Ukips starkaste fäste

I South Thanet, Nigel Farages hemmavalkrets, är Ukip så populärt att motståndarna oroas över att partiet ska bli störst och därmed kamma hem platsen i parlamentet. Därför ses nu South Thanet som en av de viktigaste valkretsarna. Området i östra Kent där South Thanet ligger räknas som Ukip:s starkaste fäste. Och om valresultatet blir jämnt mellan höger och vänsterpartierna kan Ukip få stort inflytande som tungan på vågen om man vinner flera parlamentsplatser i området.

Valet i Storbritannien

Moteld från de konservativa

Brittisk media har under våren skrivit att det är i South Thanet som striden om regeringsmakten står. Nigel Farage, som blev invald i EU-parlamentet i våras, försöker nu för sjunde gången ta sig in i det brittiska parlamentet. Kampen i South Thanet anses så viktig att det Konservativa partiet har skickat den före detta utrikesministern William Hague för att kampanja.

– Här är det en kamp mellan två partier. Mellan Ukip och det Konservativa partiet. Därför är det här en av platserna som kommer att avgöra om det blir en konservativ majoritet i parlamentet eller en kaotisk blandning av Labour, skotska nationalister och Ukip. Därför är det så viktigt att vinna här, säger William Hague till Agendas reporter på plats.  

”Kommer sluta vid förlust”

Det brittiska valsystemet gör att bara en person från varje valkrets, den med flest röster, blir invald i parlamentet. För Ukip är det mycket viktigt att få sin ledare invald i parlamentet, berättar Norman Thomas, redaktör för tidningen Thanet Watch.

– De vill vinna eftersom Nigel Farage har sagt att om han förlorar så kommer han sluta som partiledare för Ukip, säger Thomas.

Men det finns också de som är mycket kritiska till Ukip i South Thanet. Framförallt till partiets invandringspolitik. Ett av de mest kända uttalanden som Farage gjort är när han i en debatt pratade om vilka som enligt honom är överrepresenterade i statistiken över HIV-smittade. Han sade då:

”7.000 personer diagnostiseras med HIV varje år i det här landet. 60 procent av dem är inte britter”.

”Har gjort rasism legitimt”

 Även om Ukip har starkt stöd i South Thanet finns det de som är oroliga över att partiet ska vinna både platsen i parlamentet och lokalt.

– Vi ser en splittring där många människor nu uttrycker rasistiska åsikter öppet, eftersom Nigel Farage har gjort en rasistisk debatt legitim, säger Bunny La Roche, som arbetar på organisationen ”ThanetStand up to UKIP”.

Påverkat andra partier

Norman Thomas, redaktör för tidningen Thanet Watch, menar att Ukip:s närvaro skapar motsättningar. Han menar också att de andra partierna tvingats ta sig an invandringsfrågan på grund av Ukip.

– Vi har sett uttalanden från både det Konservativa partiet och Labour om att man tar invandringsfrågan på allvar. Men ärligt talat tror jag inte att de förstår problemen. Det här är bara valtaktik. Människor måste förstå vad problemen med ekonomin är. Det är brist på arbetstillfällen, säger Norman Thomas. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Storbritannien

Mer i ämnet