Nordkoreas ledare Kim Jong-un vid en militärparad. Arkivfoto. Foto: TT

Hårdare sanktioner men öppen dörr för dialog med Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

FN:s säkerhetsråd var enigt om sanktioner mot Nordkorea, men inte om hur långt man ville gå för att stoppa landets utveckling av kärnvapen. Resultatet blev en urvattnad version av de hårda sanktioner USA krävt. Det var en nödvändig kompromiss för att få med Kina och Ryssland.

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

USA ville framförallt ha totalstopp för oljeexport till Nordkorea vilket man tror ska tvinga landet på knä ekonomiskt och få Kim Jong-un på andra tankar när det gäller kärnvapenprogrammet.

Ryssland och Kina menar att det bara kommer att förvärra läget, att ett destabiliserat Nordkorea innebär ett mycket större hot än dagens. Särskilt Kina oroar sig för kaos i Nordkorea om man drar åt med för hårda sanktioner. Resultatet skulle bli flyktingströmmar över till Kina. Säkerhetsrådet satte istället en gräns för oljeexporten till Nordkorea. Dessutom har man förbjudit Nordkorea att exportera bland annat textil och kol. Det kan bli smärtsamt för Nordkorea.

Nordkorea-krisen

LÄS MER: Hårdaste sanktionerna mot Nordkorea hittills

Stoppa smuggling

Det här är den andra omgången av sanktioner sedan augusti och en klar upptrappning men fortfarande långt ifrån vad USA ville få igenom.  De vill ha hårda inspektioner av all båttrafik in och ut ur Nordkorea för att förhindra smuggling av vapen och vapendelar till landet. Det har beslutats om tidigare men är inte tvingande och har heller inte tillämpats fullt ut. Flera länder är ovilliga att låta sina båtar inspekteras.

I resolutionen talas det om att lösa krisen med fredliga diplomatiska medel. Det betyder samtal med Nordkorea för att kunna övertala landet att avbryta sina kärnvapenprov och robottester. Det är givetvis vad de flesta länder önskar även om USA också haft ett annat tuffare språk mot Nordkorea. I slutändan behövs dialog och direkta förhandlingar med den nordkoreanska ledningen.

LÄS MER: Trump: ”Ingenting jämfört med vad som till slut måste ske”

Medveten taktik

Det här är den nionde resolutionen om sanktioner mot Nordkorea. Och även om säkerhetsrådet nu är enigt så är förhoppningarna små att det här ska räcka för att ändra Nordkoreas hållning.

Men enligt amerikanska experter var det hot om militärt ingripande, underrättelsearbete, och kännbara ekonomiska sanktioner som var den taktik som Obama-administrationen använde sig av mot Iran. Och som sannolikt fick Iran att gå med på ett avtal med omvärlden om att begränsa sitt kärnenergiprogram.

LÄS MER: Kim Jong-un: Från medelmåtta till värsta diktatorn

LÄS MER: Detta vet vi om Nordkoreas kärnvapentest

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet