Foto: TT

Le Pen väntas gå till attack ikväll

Uppdaterad
Publicerad

På söndag avgörs vem som blir Frankrikes nästa president. Ikväll möts Emmanuel Macron och Marine Le Pen i en tevesänd duell. Macron leder enligt opinionsundersökningarna men Le Pen, som anses vara en bättre debattör, knappar in och väntas gå till attack.

Med bara fyra dagar kvar till den avgörande andra omgången i det franska presidentvalet så jagar båda kandidaterna de väljare som ännu inte bestämt sig. De senaste opinionsmätningarna pekar på en seger för socialliberale Macron och hans rörelse ”En marche” med omkring 60 procent av rösterna mot 40 procent för Le Pen från invandrings- och EU-fientliga Nationella fronten. Samtidigt visar mätningarna att Macron backar och att Le Pen går framåt.

– Kvällens debatten är helt avgörande för vem som ska vinna, säger SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten som bevakar valet.

Vad kan vi vänta oss av kvällens debatt?

– Macron leder, men han är oprövad. Nu väntas Marine Le Pen gå till attack, hon är inte så bra på att vara lugn. Macron vill inte att det bara ska kastas skit, utan vill hellre diskutera sakfrågorna. Le Pen däremot kommer försöka associera Macron med det väldigt impopulära socialistpartiet och koppla honom till president Hollande.

Vem är den bästa debattören?

– Emmanuel Macron är dålig på att debattera. Han har inte imponerat än så länge, det lilla som man har sett. Och hans stab har till och med börjat styra frågor från journalister. Så Marine Le Pen är den som har mest att tjäna på kvällens debatt.

LÄS MER: Stor del av vänstern väljer bort Macron

Vilket är det viktigaste ämnet?

– Väldigt många ämnen kommer tas upp, men allra viktigast är ekonomin och jobben. Frankrikes arbetslöshet är cementerad på 10 procent och var fjärde under 25 år saknar jobb. Dessutom är tillväxten väldigt låg. Därför är ekonomin den stora frågan som kommer spilla över på allt annat. Jag skulle tro att Macron är den av de två som helst pratar om om ekonomi.

Hur skiljer sig deras förslag vad gäller ekonomi och jobb?

– Macron har en lång rad förslag som luckrar upp de hårda franska arbetsmarknadsreglerna. Dessutom vill han skära i den stora offentliga sektorn och bli av med 120.000 personer med hjälp av pensionsavgångar. Istället vill han investera i forskning. Le Pen däremot säger att ingen ska förlora jobbet men vill att de som anställer invandrare ska betala högre skatt.

LÄS MER: Frankrike kan lämna EU om inte unionen reformeras

Har någon av kandidaterna ändrat sig på något sätt jämfört med valets första omgång?

– Marine Le Pen har klivit av som partiledare för nationella fronten och pratar nu mycket mindre om islam. Under hennes 1 maj-tal nämndes det till exempel inte alls, förut pratade hon nästan bara om islam.

Märks det på något sätt att Le Pen ligger efter i opinionsundersökningar?

– Hon har tonat ner sin främlingsfientliga retorik mycket, troligtvis för att kunna locka fler vänsterväljare som i första omgången röstade på Jean-Luc Mélonchon, som representerade den radikala vänstern i första omgången.

LÄS MER: Två outsiders med skilda världsbilder ställs mot varandra

Kvällens debatt direktsänds av TF1 och France 2 och börjar kl 21.00. Sändningen varar i nära tre timmar.

SVT:s Dokument utifrån sänder just nu två dokumentärer om de franska presidentkandidaterna. Du hittar dem här i SVTplay.

Fakta: De gör upp om presidentposten

Emmanuel Macron, 39 år, vann den första omgången med 24,1 procent av rösterna. Macron var tidigare ekonomiminister i Socialistpartiets regering, men kandiderar för en nystartad och oberoende mittenvänsterrörelse, döpt till En marche. Mest EU-vänlig bland kandidaterna, men vill se kraftiga reformer i eurosamarbetet.

Marine Le Pen, 48 år, kom tvåa med 21,3 procent av rösterna. Hon leder invandrings- och EU-fientliga Nationella fronten sedan 2011. Har försökt tona ned partiets främlingsfientlighet efter att ha tagit över från sin pappa Jean-Marie, som hon dessutom kastat ut ur partiet. Vill folkomrösta om EU och euron och lämna Schengensamarbetet.

Så avgörs franska presidentvalet

På söndag den 23 april hålls den första valomgången i presidentvalet.

Valvaka sänds på svtnyheter.se med start kl 19.30 och fortsätter till dess det finns ett resultat.

Agenda (SVT2 kl 21.15) ägnar en större del av sin sändning åt franska valet.

Vallokalerna öppnar klockan 8 och stänger klockan 19.

Ett första preliminärresultat väntas komma omkring kl 20, men troligtvis får vi vänta ytterligare några timmar innan vi får ett säkert slutresultat.

Den andra och avgörande omgången hålls den 7 maj. Då tävlar de två kandidater som lyckats få flest röster i den första omgången.

Nästa franska president svärs in 14 maj och tar då över efter socialistpartiets Francois Holland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.