Foto: TT

Högerextrema tar sig in i regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Det högerextrema partiet Svoboda har fått flera tunga poster i regeringen. Oppositionsledaren Vitalij Klytjkos parti Udar har däremot valt att stå utanför.

I dag godkände Ukrainas parlament den nya koalitionsregeringen och ny premiärminister blev som väntat den 39-årige oppositionsledaren Arsenij Jatsenjuk.

Under eftermiddagen stod det klart att det högerextrema partiet Svoboda fått flera tunga poster i regeringen, medan den välkände oppositionsledaren Vitalij Klytjkos parti Udarvalde att inte medverka i regeringen. I stället laddar partiet för presidentvalet i maj.

Oleksander Shlapak utses till ny finansminister, Andriy Deshchitsya till utrikesminister och Ihor Tenyukh till försvarsminister. Alla poster är tillfälliga.

Behöver ta svåra beslut

I ett av sina första uttalanden säger den nytillträdde premiärministern Jatsenjuk att regeringen behöver ta svåra beslut som inte kommer att vara populära, för att leda landet genom en svår ekonomisk kris.

I ett tal efter nomineringen uppmanade Jatsenjuk Ryssland att samarbeta med Ukraina och lyfte även det europeiska samarbetet. Talet fick mycket applåder.

Carl Bildt positiv

Här i Sverige har beskedet om den nya regeringen tagits emot positivt av utrikesminister Carl Bildt. På Twitter har Bildt skrivit att Ukrainas nya regering måste prioritera att komma till roten med alla korrupta strukturer.

Han tillägger att det nya styret har kommit i gång på ett bra sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet