Branden är endast några meter från bostadshusen i södra Kalifornien. Foto: EVN/CBS

Kalifornienbrand har spridit sig till bostadsområde

Publicerad

En brand som härjat i södra Kalifornien sedan i måndags har nu spridit sig till ett bostadsområde. Hundratals brandmän kämpar under fredagen med att upprätta begränsningslinjer, rapporterar Reuters.

Branden är inte särskilt stor i jämförelse med andra bränder som nu pågår i Kalifornien. Men den härjar i Santa Ana bergen i närheten av flera bostadsområden, vilket har gjort att myndigheterna valt att evakuera 21 000 människor i och omkring staden Lake Elsinore.

Branden som fått namnet Holy Fire sträcker sig nu över ett område på 4 142 hektar, rapporterar CNN. Än så länge är bara fem procent av branden under kontroll och vädret väntas framöver försvåra arbetet då temperaturerna väntas stiga och kraftiga vindar härja i området.

Misstänks vara anlagd

Nyhetsbyrån Reuters skriver att polisen under tisdagen grep en 51-årig man som anklagas för att ha anlagt branden. Han ska ha skickat ett mejl med texten ”den här platsen ska brinna” innan branden bröt ut. Enligt CNN ska han även ha skickat ett sms med texten ”den här platsen kommer brinna precis som du planerat”.

Brandbekämpare arbetar under fredagen med att försöka skydda de mer än 2 000 hem som ligger i riskzonen. Tre av brandmännen uppges ha skadats lindrigt, skriver Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bränder i Kalifornien

Mer i ämnet