Fri abort var olagligt i Sverige på 60-talet. Men de utfördes ändå i hemlighet. Foto: SVT Karin Axelsdotter Olsson/Sara Sundstedt

Hon tvingades till illegal abort i Sverige

När aborter var olagliga i Sverige utfördes många ändå i hemlighet i hemmen. De kallades abortörerna, de som kom hem till kvinnorna med sina vassa instrument. Friktion har träffat Ann som fick ett sådant hembesök när hon var 21 år.

Ann upptäcker att hon är gravid mot sin vilja. Då, 1966, var fri abort olagligt i Sverige. Hon är i nionde veckan och tvingas till den illegala vägen.

Se Anns historia i klippet ovan – en histora som fortfarande är en verklighet för miljontals kvinnor i världen.

Även veckans KORRESPONDENTERNA handlar om abort och rätten att säga nej. Se programmet redan nu på SVT PLAY

Om Friktion

Visa

Världen engagerar. Med reportage, fakta och analys tar vi upp de stora frågorna i vår tid. Frågorna som skaver lite. Människa och miljö, krig och konflikter – Friktion handlar om den värld vi alla delar. Du hittar alla våra klipp och ämnena vi fördjupar oss i på SVT Play, SVT Nyheter och på sociala medier.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Friktion

Mer i ämnet