Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samir Abu Eid om vad vi vet om den eventuella vapenvilan i Gaza Foto: SVT/Pablo Torres

Hopp om vapenvila – men osäkerheterna är många

Uppdaterad
Publicerad

Ett avtal om en tillfällig vapenvila mellan Hamas och Israel kan vara nära. Men förhoppningar har grusats förut och nu stiger oron i Gaza för ännu en misslyckad förhandling.

– Palestinierna vill inget annat än att få fram en vapenvila, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

Under tisdagen kom signaler om att en vapenvila i kriget mellan Israel och Hamas kan vara nära. Det efter förhandlingar mellan USA, Egypten och Qatar. Men parterna står långt ifrån varandra och osäkerheterna är många.

– Hamas har så sent som igår tonat ned att man skulle vara nära ett avtal. De är inte intresserade av ett tillfälligt eldupphör utan vill ha en permanent vapenvila, säger Samir Abu Eid.

Krig mellan Israel och Hamas

Oro för attack mot Rafah

Samtidigt är det viktigt för Hamas att kriget inte pågår under den muslimska fastehögtiden ramadan, som startar den 10 mars. Israel har tidigare hotat med att man kan komma att attackera Rafah i södra Gaza om inte Hamas släpper de 136 kvarvarande gisslan innan ramadan inleds.

Just nu befinner sig 1,5 miljoner palestinier i Rafah.

– Många är oroliga för vad som kan hända om israel attacker den här platsen. Palestinierna vill inget annat än att få fram en vapenvila. Att kriget ska få ett slut.

Hör SVT:s korrespondent redogöra för detaljerna i den eventuella vapenvilan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet