HRW om Dina Ali: ”Vi har fortfarande ingen aning om vad som hände henne”

Uppdaterad
Publicerad

Med fasttejpade händer och fötter släpades hon skrikandes på ett flygplan. Sedan dess vet ingen var Dina Ali Lasloom befinner sig. Snart har det gått två år.

Berättelsen som Dina Ali Lasloom är nästan identisk med Rahaf Mohammed al-Qununs. De är båda saudiska kvinnor. Båda var på flykt från sin familj, med Australien i sikte. Båda mötte hinder i det land de mellanlandade i och fick passen beslagtagna. Båda ville vara fria och tog till sociala medier för att vädja om hjälp.

“Mitt namn är Dina Ali. Jag är en saudisk kvinna som har flytt Saudiarabien för att söka asyl i Australien. Jag är fast i Filippinerna. De har tagit mitt pass och låst in mig i 13 timmar. Om min släkt kommer, kommer de att döda mig. Om jag åker tillbaka till Saudiarabien, kommer jag att dö. Snälla hjälp mig”, säger Dina Ali i en video hon spelade in på flygplatsen i Manila i april 2017.

”De har kommit. Skicka filmen”

Till skillnad från Rahaf Mohammed al-Qunun, fick Dina Ali ett slut som motsvarade hennes värsta farhågor. Och spåren efter henne sedan den där dagen på Manilas flygplats för två år sedan, är bortsuddade.

– Hon satt och åt en smörgås, men slutade tvärt. Jag frågade vad som var på tok. ”Meagen, de har kommit. De har kommit. Skicka filmen”, berättar Meagan Khan som lärde känna Dina Ali på flygplatsen.

Dina Ali hade bett om att få låna Meagan Khans mobil. När Ali berättade om sin situation hjälpte Khan henne med att spela in videon, sprida ordet på sociala medier och ringa människorättsgrupper. Mitt i allt detta, dyker Dina Alis farbröder upp. När Meagan Khan berättar om den dagen i en tv-intervju, brister hon ut i tårar.

Bars skrikandes på flygplanet

Det sista som utspelade sig på Manilas flygplats är att Dina Alis farbröder bär henne på ett flygplan mot Riyadh. Enligt ögonvittnen gör hon motstånd och skriker. Det finns också uppgifter om att hennes fötter och händer ska ha varit fasttejpade, skriver Reuters. Och enligt en anonym flygplatsanställd hade hon blåmärken på armarna, skriver HRW

Saudiarabiens ambassad i Filippinerna twittrade ut ett pressmeddelande om att Dina Alis hemresa var en familjeangelägenhet.

Efter att planet lyfte och lämnade Filippinernas luftrum har det funnits lösa uppgifter om var Dina Ali kan befinna sig, alltifrån kvinnohem till förvar, men inget har hittills kunnat bekräftas.

– Vi har fortfarande ingen aning om vad som hände henne, sa Adam Coogle på Human Rights Watch till SVT Nyheter i januari. 

Tusental kvinnor flyr årligen

Dina Ali och Rahaf Mohammed  al-Qunun är två av tusental kvinnor som årligen försöker fly landet. Saudiarabien får mängder av kritik från människorättsorganisationer och aktivister om att de upprätthåller en kvinnoförtryckande struktur. Det gäller i synnerhet lagen om förmyndarskap där kvinnor behöver en mans tillåtelse för att bland annat arbeta, resa eller ens uppsöka vård. 

Och fler kvinnor väntas försätta sig för liknande risker, speciellt efter Rahaf al-Qununs framgångssaga där hon slutligen fick asyl i Kanada. Och det är något bland annat HRW oroar sig för. 

Mer om detta i Agenda den 3 mars 2019 klockan 21.15 i SVT2 eller på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.