Foto: TT

Ryssland öppnar för nödhjälp till Aleppo

Uppdaterad
Publicerad

Cirka 200.00 civila är instängda i Aleppos östra del. Men Ryssland säger sig vara villiga att tillåta humanitära korridorer och FN jobbar för en vapenvila. Först då kan hjälp nå de i nöd.

– Vi ger inte upp, säger Jan Egeland, generalsekreteraren för Norwegian Refugee Council.

Vid ett möte i Geneve i går, i FN:s särskilda internationella grupp för Syrien, sa Ryssland att de kan tänka sig erbjuda fyra humanitära korridorer. Det sa diplomaten och generalsekreteraren för hjälporganisationen Norwegian Refugee Council, Jan Egeland, till SVT tidigare idag.

– Vi måste få den syriska regimen och dess allierade att respektera att korridorerna är trygga områden både för våra hjälparbetare och för civila.

Syrienkriget

”Måste bekräfta vapenvila”

Samtidigt säger Egeland också att en korridor bara är meningsfull om den accepteras av alla stridande parter.

– De beväpnade oppositionsgrupperna måste bekräfta en vapenvila i och runt de föreslagna korridorerna och att de kommer att tillåta människor att lämna östra Aleppo.

FN räknar med att över 200.000 civila är instängda i den östra delen av Aleppo. Den hårt belägrade staden utsätts nu för intensiva attacker från minst sex olika håll.

– Hur kan vi låta 100.000-tals civila förgås på detta sätt? säger Jan Egeland retoriskt.

Historien upprepar sig

Under 90-talet var Jan Egeland statssekreterare på norska utrikesdepartementet. Nu ser han likheter mellan situationen i Aleppo och det folkmord som då skedde under kriget på Balkan.

– För mig går tankarna tillbaka till de så kallade trygga områdena i Bosnien. Jag blev vittne till hur vi försökte få hjälp in till Sarajevo, till Srebrenica och alla dessa andra städer. Vi vet alla hur det slutade med förfärliga massakrer.

FN arbetar nu för en vapenvila i hopp om att få in en stor hjälpoperation till Aleppo och en trygg evakuering av människor, men än så länge utan att lyckas.

– Vi ger inte upp, vi måste lära av 90-talet och får inte låta det ske igen, säger Jan Egeland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet