Människor lämnar blommot utanför Kensington Palace för att hedra minnet av prinsessan Diana Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hundratals människor samlade vid Kensington Palace

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan har människor från hela världen tagit sig till porten utanför Kensington Palace i västra London. Huset där prinsessan Diana levde. Där har de lagt ner blommor och satt upp bilder på Diana – och lämnat brev till prinsessan som var en förebild för så många. SVT Nyheter är på plats när Londonborna hedrar sin prinsessa.

Att det var 20 år sedan prinsessan Diana dog har inte gått någon förbi i Storbritannien. Blommorna och bilderna har blivit fler och fler utanför Kensington Palace och under hela sommaren har ”folkets prinsessa” uppmärksammats i brittisk media.

– Alla tidningar har haft specialbilagor och alla tv-kanaler har sänt långa dokumentärer. Det har varit den stora mediahändelsen, säger SVT:s reporter Jonas Sverin, som är på plats utanför Kensington Palace.

LÄS MER: Så blev Diana hela världens prinsessa

Hundratals människor

Han beskriver stämningen på plats som nyfiken snarare än sorgsen. Människorna på plats tar kort och läser de meddelande som andra satt upp till Diana, och lägger ner sina egna bilder och blommor.

– Det är mycket folk här, det är väl några hundra jag skulle tippa och massor av journalister, säger Jonas Sverin. 

LÄS MER: Läkaren: ”Mina ord var kanske de sista hon hörde”

Hundratals människor har lämnat blommor, bilder och brev till prinsessan Diana utanför Kensington Palace. Foto: Reuters / Peter Nicholls

Omtyckt i hela världen

Prinsessan Diana var omtyckt i hela världen, och det märks. Jonas Sverin har bland annat träffat en kvinna från Australien som tagit sig hela vägen till London för att hedra prinsessan, och en annan som döpt sin dotter efter Diana.

– Hon sa att det var Diana som gjorde det brittiska kungahuset mänskligt. När hon fick höra nyheten att Diana var död så hamnade hon i chock.

Ersin Faikzade från Turkiet är med i en Diana-fanclub.

– Diana är mänsklighetens ikon, en modeikon. Hon kommer aldrig dö, hon kommer alltid leva i våra hjärtan. Hon rörde människor, hon rörde aidspatienter hon var aldrig rädd för sjuka. Hon gav kärlek och energi, säger Ersin Faikzade.

Ersin Faikzade från Turkiet är med i en Diana-fanclub. Foto: SVT / Jonas Sverin

Kämpade för Aids-sjuka

Diana blev en symbol för påverkansarbete, och två grupper hon arbetade extra hårt för var offer för minor och för HIV. Prinsessan Diana var en av de första kända personer som tog Aids-sjuka i hand vid en tid då Aidspatienter var väldigt stigmatiserade.

Tidigare under torsdagen hölls en minnescermoni på ett sjukhus i östra London där man vårdade Aidssjuka på 80- och 90-talet, ett sjukhus Diana besökte flera gånger.

Ikväll klockan 20.00, sänder SVT 2 dokumentären ”Prinsessan Dianas – Dagen då världen grät”.

LÄS MER: Så hyllar sönerna Diana inför årsdagen

LÄS MER: Prinsarna mins sista samtalet med mamma Diana

Vill du se mer om Dianas liv och gärningar? Just nu finns två nyproducerade dokumentärer om prinsessan i SVT Play.

Diana: Folkets prinsessa

Prinsessan Diana: Dagen då världen grät

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.