Människor evakueras från det drabbade området. Foto: TT

Hundratals skadade efter gasläcka i Indien

Uppdaterad
Publicerad

Minst elva personer har dött och tusentals har insjuknat efter en gasläcka i staden Visakhapatnam i södra Indien, rapporterar Times of India.

Människor låg och sov när gasen började läcka från en kemisk fabrik i miljonstaden Visakhapatnam natten till torsdagen. Vad som orsakat läckan är i nuläget oklart, men fabriken skulle precis öppna igen efter att ha varit stängd på grund av coronapandemin.

Uppgifterna om hur många som drabbats varierar. Enligt Times of India har minst elva personer dött och 5 000 insjuknat av gasen. Nyhetsbyrån Reuter rapporterar elva döda och att uppemot 400 personer har fått sjukvård.

Vid 08-tiden svensk tid meddelade batteritillverkaren LG Chemical, som äger fabriken, att man lyckats får stopp på läckaget, skriver Reuters. Orsaken till olyckan utreds nu.

”Blivit medvetslösa”

Gasläckan ska ha inträffat vid 03-tiden, lokal tid. Byar i närheten har evakuerats och ett tre kilometer stort området har spärrats av runt fabriken, enligt Reuters.

De drabbade ska ha fått svårt att andas och känt något brännande i ögonen. Flera personer ska ha sprungit ut ur sin hem i panik, enligt BBC. Enligt AP har människor svimmat på gatan.

”Hundratals har andats in det och antingen blivit medvetslösa eller haft svårt att andas”, skriver Srijana Gummalla vid de lokala myndigheterna på Twitter.

Premiärministern: ”Ber för allas säkerhet”

På Twitter skriver Indiens premiärminister Narendra Modi att han följer utvecklingen och har varit i kontakt med landets katastrofmyndighet.

”Jag ber för alla säkerhet och välbefinnande i Visakhapatnam”, skriver Narendra Modi. 

Enligt Times of India varnar miljöexperter för att gasläckan riskerar att förorena områdets grundvatten.

Indien har tidigare drabbats hård av just gasläckor. 1984 dog tusentals människor efter en läcka i staden Bhopal. Mer än 35 år senare rapporteras fortfarande barn födas med handikapp på grund av läckan, enligt BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.