Ilska efter fransk polis agerande mot demonstrerande elever

Uppdaterad
Publicerad

Fransk polis kritiseras hårt för sitt agerande mot dussintals tonåringar som deltagit i demonstrationer mot regeringens utbildningsreformer. Ett viralt videoklipp visar hur eleverna tvingades ner på knä med händerna bakom huvudet eller ryggen, och somliga placerades mot väggar.

Videoklippet började spridas i torsdags och är filmat utanför högstadieskolan Saint Exupery i Mantes-la-Jolie, i norra Frankrike. I klippet hörs hur polisen använder ord som har tolkats som hånande. Till exempel hörs hur någon säger ”där är en klass som sköter sig”.

Polisens insats var en del i tillslaget mot demonstrationer som har pågått i flera dagar efter att regeringen presenterat utbildningsreformer som kommer att påverka elevernas möjligheter att studera vidare på universitet.  

Gula västarna protesterar i Frankrike

Demonstrationer i hela landet

Elevdemonstrationer pågick på flera håll under torsdagen, från Lille i norr till Toulouse i söder. Bränder startades, fordon förstördes och demonstranter och poliser drabbade samman.

I Mantes-la-Jolie, där polisen tvingade ner elever på knä, hade över 100 personer gripits, enligt inrikesdepartementet.

”Vad söker makten om inte ilska?”

Tidigare utbildningsminister och Socialistpartiets presidentkandidat 2017 Benoit Hamon är en av dem som kritiserat polisens agerande. Han befarade att ungdomar skulle slå tillbaka och twittrade:

– Det här är inte republiken. Fransk ungdom förödmjukad. Men vad söker makt om inte ilska i gengäld?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gula västarna protesterar i Frankrike

Mer i ämnet