Om Storbritannien lämnar EU kan landet införa ett poängsystem för att kontrollera immigrationen, uppger företrädare för Brexit. Arkivbild. Foto: TT

”Inför poängsystem för invandring”

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien kan införa ett immigrationssystem i stil med Australiens om landet lämnar EU, säger företrädare för Brexit-kampanjen, och ökar därmed trycket på en nyckelfråga inför valet den 23 juni.

Flera viktiga medlemmar i kampanjen, bland annat tidigare borgmästaren Boris Johnson och justitieminister Michael Gove, uppger att ett poängsystem baserat på jobb- och språkkunskaper skulle införas.

”Vi vill att Storbritannien ska fortsätta att dra fördel från migrationen. Men om vi ska välkomna fler människor till Storbritannien måste allmänheten försäkras om att vi har kontroll på vem som kommer hit”, säger de i ett gemensamt uttalande.

Brittisk EU-omröstning

Vill införa det till nästa val

I samband med nästa val, år 2020, säger Brexit-förespråkarna att det nya systemet i så fall kan vara på plats.

”För att ha rätt att arbeta måste ekonomiska migranter vara passande för jobbet i fråga. För relevanta jobb kommer vi att kunna försäkra oss om att alla de som kommer kan prata bra engelska.”

Förra veckan kom färska siffror som visar att ungefär 330 000 personer invandrade till Storbritannien under 2015. Av dem kom runt 184 000 från EU-länder, och har därmed rörelsefrihet.

Nya mätningar

Två opinionsmätningar under tisdagen visade att stöder för kampanjen som vill få Storbritannien att lämna EU växer i styrka. Mätningarna, som gjordes av ICM för tidningen The Guardian, visar en knapp ledning för sidan som vill lämna EU.

Den ena mätningen gjordes på nätet. I mätningen ville 47 procent av de tillfrågade lämna EU, medan 44 procent stod bakom premiärminister David Camerons vilja att vara kvar. Nio procent hade inte bestämt sig.

I den andra mätningen, en telefonundersökning, var 45 procent för ett utträde ur unionen, medan 42 procent ville vara kvar. 13 procent var villrådiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet