Inga MH17-åtalade i sikte i domstolen

Publicerad

Utan någon av de åtalade på plats har rättegången nu inletts om nedskjutningen av passagerarflygplanet MH17, som dödade nära 300 människor. Förhoppningarna är stora på att världen ska få svar på vad som hände. Ryssland fortsätter dock att förneka all inblandning.

Den dödliga kraschen inträffade i juli 2014. Malaysia Airlines-planet hade lyft från Amsterdam för att flyga till Kuala Lumpur i Malaysia. Ombord fanns 298 människor. När planet flugit över nästan hela det konflikthärjade Ukraina och skulle fortsätta på sin väg mot Asien försvann det plötsligt från flygradarn och snart stod det klart att det kraschat och att ingen ombord hade överlevt.

Misstanken väcktes att planet blivit nedskjutet och en internationell utredning startade, ledd av Nederländerna.

Utredarna presenterade 2015 uppgifter att flygplanet träffats av en rysktillverkad BUK-robot.  Senare kunde man visa att roboten hade förts in i Ukraina från Ryssland och avfyrats från ett område som kontrollerades av proryska separatister i den självutnämnda Folkrepubliken Donetsk (DPR). Ytterligare ett och ett halvt år senare sade utredarna att missilsystemet tillhörde en rysk brigad.

”Ryssland skyldiga”

Både Nederländerna och Australien gick då ut med att de ansåg Ryssland skyldiga till det som skett.

Men Ryssland förnekar inblandning.

– Vi har hela tiden ifrågasatt hur objektivt utredningsgruppens arbete egentligen är, eftersom vi nekats chans att delta i det, sade Kremls talesman Dmitrij Peskov till nyhetsbyrån AFP i början av mars.

När rättegången nu är i gång i en högsäkerhetsdomstol utanför Amsterdam är hoppet stort bland de anhöriga, som demonstrerat och i många år krävt rättvisa.

– Vi kommer att få höra vad som hände, varför det hände och vilken roll den ryska staten spelat. Jag hoppas – nej, jag är övertygad om – att vi kommer att få de svar som vi saknat i fem och ett halvt år, säger Piet Ploeg, ordförande i de anhörigas stiftelse, till AFP.

Åtalade i sin frånvaro

I juni förra året åtalades fyra män för mord på de 298 passagerarna. Det är tre ryssar och en ukrainsk medborgare, alla med kopplingar till separatistrebeller i östra Ukraina.

Bland bevisen mot männen finns bland annat telefonsamtal som visar på kopplingar mellan de åtalade männen och den ryska presidenten Vladimir Putin. Men trots att internationella beslut om gripande utfärdats är de åtalade inte på plats vid rättegången. Varken Ryssland eller Ukraina lämnar ut medborgare till rättsprocesser i andra länder.

Om männen döms riskerar de fängelsestraff på mellan 30 år och livstid och böter på upp till motsvarande en miljon kronor.

Fakta: Rättegången om MH17

  • Rättegången hålls i en säkerhetsdomstol nära flygplatsen Schiphol utanför Amsterdam. Den väntas pågå i ett år.
  • De fyra åtalade prövas mot en kombination av nederländsk och internationell lag, vilket möjliggör att de kan ställas inför rätta i sin frånvaro. I åtalet sägs att de fyra åtalade ha haft ”ett nära samarbete för att skaffa missilen och arrangera den för att skjuta ner ett flygplan”.
  • Flygplanet,exploderade över rebellkontrollerat område i Ukraina i juli 2014 efter att ha träffats av en luftvärnsrobot. Samtliga 298 passagerare, som kom från totalt 17 länder, omkom. Majoriteten av offren var nederländska medborgare.
  • Ukrainas dåvarande president Petro Porosjenko kallade kraschen för ett ”terrordåd”. Proryska rebeller hävdade att planet skjutits ner av ukrainsk militär, och Rysslands president Vladimir Putin lade skulden på Ukraina.
  • USA:s dåvarande president Barack Obama sade efter olyckan att separatister inte hade kunnat skjuta ner planet utan hjälp från Ryssland. FN:s säkerhetsråd fördömde olyckan och krävde tillgång till olycksplatsen.
  • I juli 2015 lade Ryssland in sitt veto mot ett resolutionsförslag som ville inrätta en FN-stödd domstol för att granska nedskjutningen.
  • Utredningen har slagit fast att planet träffades av en rysktillverkad BUK-robot av typen 9M38 som kan knytas till ett ryskt militärförband – det 53:e luftvärnsförbandet, baserat i ryska Kursk.
  • Australien och Nederländerna sade 2018, efter att uppgifterna om roboten offentliggjorts, att de håller Ryssland ansvarigt för händelsen.
  • Ryssland förnekar all inblandning i nedskjutningen.

Källa: AFP, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.