Det ryska fartyget Fortuna bogseras ut från hamnen i Wismar i norra Tyskland för att börja arbetet med att lägga rör i danska vatten. Foto: Jens Buettner /AP

Gasledningsbolaget Nord Stream slipper USA-sanktioner

Uppdaterad
Publicerad

USA avstår tills vidare från att införa sanktioner mot företaget bakom det omstridda gasledningsprojektet Nordstream 2. Beskedet välkomnas i Tyskland och tolkas som ett försök att förbättra relationerna mellan länderna.

USA:s utrikesminister Antony Blinken meddelade på onsdagskvällen att det Schweizbaserade företaget Nord Stream AG slipper sanktioner, trots att en rapport från hans departement tidigare slagit fast att företaget och dess vd Matthias Warnig är inblandade i aktiviteter som kunde bli föremål för sanktioner. Warnig står nära Rysslands president Vladimir Putin och företagets majoritetsägare är ryska Gazprom.

Andra sanktioner

Däremot införs amerikanska sanktioner mot 13 ryska fartyg och fem organisationer som deltar i arbetet med gasledningen, bland dem den ryska sjöräddningen, enligt ett pressmeddelande från UD. Vilka sanktioner det handlar om framgår inte.

USA har länge motsatt sig byggandet av ledningen med motiveringen att den ger Ryssland ökat inflytande i Europa, men enligt Blinken bedömer man att möjligheterna att stoppa den är små. Tidigare sanktioner har inte stoppat arbetet, som är inne i slutskedet.

Framför allt anses avståendet av sanktioner vara en eftergift till Tyskland, vars relationer till USA försämrades under Donald Trumps presidentstyre.

Positivt i Tyskland

”Även om vi kanske inte alltid håller med, förblir våra allianser starka, och vår position är i linje med vårt åtagande att stärka våra transatlantiska relationer som en fråga om nationell säkerhet”, säger Blinken i pressmeddelandet.

Tyskland tar med glädje emot beskedet.

-Vi ser det här som ett konstruktivt steg som vi är glada över att diskutera vidare med våra samarbetspartners i Washington, säger utrikesminister Heiko Maas, enligt Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.