Trots den allvarliga händelseutvecklingen är det inte mycket som talar för att Donald Trump avsätts i förtid, skriver SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg. Foto: TT arkiv

Analys: Inte sannolikt att Trump avsätts i förtid

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Trumps ord om en ordnad övergång bör borga för några lugna veckor fram emot den 20:de januari. Men kan USA verkligen lita på en oberäknelig president med allt färre vänner? Ändå är det inte sannolikt att president Trump skulle avsättas i förtid.

Stefan Åsberg

Utrikesreporter

En svallvåg av kritik kommer från tunga partivänner och flera av presidentens närmaste medarbetare har redan sagt upp sig. Både demokrater och republikaner är överens om att Donald Trump bär det avgörande ansvaret för det kaos som satte säkerheten i fara för landets ledande politiker. Och den president som likt ingen annan klarat sig genom besynnerliga beslut och kritikstormar har den här gången ett politiskt pris att betala. Om han nu bestämmer sig för att kandidera 2024.

Räddaren fick nog

Få har stått så lojalt vid den nyckfulle presidentens sida som Mike Pence. Vice presidenten har varit den politiker som med sin statsmannaliknande stil räddat Trump genom en hårt ifrågasatt hantering av pandemin och mängder av uttalanden som inte överensstämt med sanningen. Men när hans uppdrag blev att gå emot grundlagen och ogiltigförklara elektorsröster för att förhindra utnämningen av Joe Biden- hade Pence fått nog. Istället talade vice Presidenten om en mörk dag och att demokratin måste stå i centrum. Och allt fler tidigare Trump- trogna vänder sig nu bort från landets 45:te President. Stormningen av kongressen blev för mycket.

Rykten i Washington gör gällande att delar av Trumps innersta kärna i regeringen skulle vara beredda att åberopa det 25:te tillägget i USA:s konstitution, för att få Donald Trump avsatt i förtid. Trumps mentala hälsa skulle helt enkelt vara ifrågasatt.

Politisk bomb

Ett sådant försök skulle vara en politisk bomb och samtidigt underkänna stora delar av det republikanska partiet som ända in i det sista stått troget vid Donald Trumps sida. Den republikanske majoritetsledaren Mitch McConnell gick hårt åt Trump under natten. Men han fick samtidigt genast smaka på kritik om att den reaktionen kom alldeles för sent.

Dessutom krävs att en majoritet av regeringen och vicepresidenten är överens om att Trump inte besitter förmågan att styra landet. Och Donald Trump har stora möjligheter att formellt motsätta sig ett sådant bakhåll och alltför mycket står på spel för det republikanska partiet för ett sådant högt spel.

Trump kommer nu att bli en väldigt annorlunda ex-president. Inget tyder på att Donald Trump tänker hålla sig borta från den politiska debatten- oavsett vilken plattform han har. Och frågan är vem eller vilka som kan nå ut till de ”bortglömda” väljare som i natt förvandlade USA:s politiska högborg till ett slagfält?

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.