Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör SVT:s korrespondent Stina Blomgren om vad det nya avtalet kan innebära. Foto: SVT

Internationellt avtal ska ge bevis mot IS-svenskar

Publicerad

Sverige har ingått ett internationellt avtal för att lättare få fram bevis mot IS-svenskar som begått brott i Irak.

– Ingen kan gå säker om man begått krigsbrott, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Damberg tror att avtalet med FN-organet UNITAD om samarbete kring bevisinsamling blir en ”kraftfull mekanism” för att få IS-terrorister dömda, han påpekar också att det inte finns någon preskriptionstid för krigsbrott, folkmord och brott mot mänskligheten.

IS-anhängare har lämnat efter sig stora mängder material i Irak, till exempel kvarlämnade arkiv och mobiltelefoner. UNITAD samlar in och kategoriserar uppgifterna och hämtar även in information från vittnen och brottsoffer, samt bistår i öppnande av massgravar.

– Jag tror att vi kommer att kunna hitta fler bevis, säger Damberg.

Han uppger att ”en handfull” utredningar med svenskkopplingar pågår just nu.

– Oftast tar de här utredningarna lång tid, så jag skulle inte bli förvånad om vi får fler med tiden. Ingen kan gå säker, säger Damberg.

Han påminner om att efter folkmord och krigsbrott i Rwanda och forna Jugoslavien så tog det flera år innan bevis kom fram, men till slut kunde förövare dömas, även i Sverige.

Kan användas här

UNITAD inrättades 2017 för att stödja nationella försök att hålla IS ansvariga för krigsbrott, brott mot mänskligheten och folkmord i Irak. Det ska ske genom att samla in och bevara bevis som ska kunna användas i nationella rättegångar, i första hand inför domstol i Irak.

Men bevisningen kan även överlämnas till brottsbekämpande myndigheter i andra länder.

– Skulle det vara så att någon person som befinner sig i Sverige och begått den här typen av brott så kan vi också använda bevisen i svenska domstolar, säger Damberg

Svenska medborgare kan inte utlämnas till länder utanför EU och Norden. Det kan däremot icke svenska medborgare som befinner sig i Sverige om en domstol beslutar att det inte föreligger något hinder för utlämning. Ett sådant hinder skulle kunna vara risk för dödsstraff.

Lättare få bevis

Sverige samarbetar redan i dag med UNITAD, men det nya avtalet ska underlätta det samarbetet, till exempel genom att upprätta kontaktpunkter för utbyte av information hos Polisen och Åklagarmyndigheten. UNITAD jobbar även tillsammans med den irakiska regeringen för att hjälpa Irak med att få fram lagstiftning för att inrätta särskilda domstolar som ska pröva personer med kopplingar till IS för brotten folkmord, brott mot män­sklig­het­en och krigsbrott. Det är ett arbete som den svenska regeringen stödjer.

Hör SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren om avtalet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer