Iraks premiärminister vid i talarstolen vid konferensen i huvudstaden Bagdad. Foto: TT

Iraks premiärminister: Kriget mot IS i Irak är över

Uppdaterad
Publicerad

Kriget mot IS är över i Irak enligt landets premiärminister Haider al-Abadi.

– Våra styrkor har fullständig kontroll över den irakisk-syriska gränsen och jag meddelar därför krigets slut mot Daesh (IS), säger al-Abadi.

Kriget mot IS inleddes sommaren 2014 när terrorgruppen under kort tid tog över stora områden norr och väster om Bagdad. Motoffensiven kunde inledas med stöd av den USA-ledda koalitionens luftunderstöd.

– Vår fiende ville döda vår civilisation, men vi har vunnit genom enighet och vår beslutsamhet. Vi har på kort tid triumferat, säger al-Abadi.

IS

Uttalandet kommer två dagar efter att Ryssland anser att IS har besegrats i Syrien.

Strider under sommaren

Det är inte första gången som al-Abadi uppger att IS har besegrats. Så sent som i juni meddelade premiärministern att IS hade besegrats. Striderna fortsatte dock att rasa under sensommaren och hösten även om terrorrörelsen har pressats tillbaka alltmer.

Terrorgruppen tog under 2014 kontroll över stora områden i Syrien och Irak och utropade då ett så kallat islamiskt kalifat, alltså en egen stat. I juli återtogs irakiska miljonstaden Mosul från IS och i oktober förlorade terrorgruppen även kontrollen över syriska staden Raqqa.

Expert: Frustrationen finns kvar

– Det här är slutet för IS territoriellt och militärt. Det finns fortfarande fickor kvar i Syrien, men i Irak är det nog över, säger Per Jönsson, Mellanösternkännare vid Utrikespolitiska institutet, till TT.

Däremot kommer det fortfarande att finnas kvar frustration, misstro kanske även hämndlystnad hos framförallt sunnimuslimer, tror Per Jönsson. Det kan leda till att grupper fortfarande kan vara beredda att stödja en liknande organisation under ett annat namn framöver.

– Det innebär en seger för regeringen i Bagdad. Vilket inte var ett sannolikt scenario i våras, men det verkar inte uppstå nya konflikter mellan Iranstödda shiamiliser och regeringsstyrkor längre.

TV: Se Världens konflikter om Irak

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IS

Mer i ämnet