Skärmdump när Iransk statlig tv visar en ubåt som deltar i den Iransk-rysk-kinesiska miltärövningen som inleddes i Indiska oceanen och Omanbukten den 27 december 2019. Foto: IRIB TV/AFPVisa alla (4)
Visa alla (4)

Iran genomför första militära marinövningen med Kina och Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen inledde fartyg från Iran, Kina och Ryssland en militärövning i Omanbukten och i norra Indiska oceanen. Det är första gången de tre ländernas mariner övar tillsammans. Omanbukten ligger i anslutning till en av de strategiskt viktiga farlederna från Persiska viken, där en stor del av den globala oljetransporten fraktas.

Irans statligt kontrollerade videotjänst Iran Press uppger att militärövningen är den första i sitt slag mellan de tre länderna sedan revolutionen 1979.

Övningen inleddes på fredagen och kommer att pågå i fyra dagar. Det är dock oklart exakt var övningen kommer att genomföras, samt exakt hur många och vilka fartyg som kommer att delta från de tre länderna.

Enligt Irans vice marinchef Gholamreza Tahani genomförs övningen i ett 17 000 kvadratkilometer stor område i norra Indiska oceanen. Hans chef, konteramiralen Hossein Khanzadi, har tidigare sagt att fartygen utgår ifrån Irans hamnstad Chahbahar i Omanbukten nära Pakistans gräns, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Marinövningen utgår ifrån hamnen Chahbahar nära Pakistans gräns, enligt iranska uppgifter.

Omanbukten är en strategiskt viktig farled eftersom den ligger i direkt anslutning till Hormuzsundet, där en femtedel av världens olja passerar ut från Persiska viken.

– Meddelandet om denna övning är fred, vänskap och varaktig säkerhet genom samarbete och enhet ... och dess resultat kommer att visa att Iran inte kan isoleras, sa amiralen Gholamreza Tahani, i statlig tv, enligt brittiska nyhetsbyrån Reuters.

Det finns på fredagen inga exakta uppgifter om iranska, ryska eller kinesiska ubåtar deltar i övningen. Iran har en stark marin med sammanlagt 21 ubåtar.

En skärmdump när Irans statligt kontrollerade tv visar den iransk-rysk-kinesiska militärövningen i Indiska oceanen och Omanbukten. Bilden uppges föreställa Irans fregatt Jamaran. Foto: IRIB TV/AFP 27 december 2019

Östersjömarinen deltar

Den ryska statligt kontrollerade nyhetsbyrån Tass uppger på fredagen att marinövningen kommer att genomföras i Omanbukten och att en grupp ryska militärfartyg deltar, bland annat tre fartyg från ryska Östersjömarinen – robotfregatten Yaroslav Mudry och två underhållsfartyg.

Enligt Tass gjordes överenskommelsen om den trilaterala militärövningen i somras på ryska Östersjömarinens årliga parad i Sankt Petersburg. Ryssland uppger att man ska bland annat öva på att frita fartyg som kapas av pirater.

Talespersonen för Kinas försvarsdepartement har sagt att Kina kommer att delta med robotjagaren Xining och att övningen är ett normalt utbyte mellan de tre ländernas försvarsmakter.

 – Det är inte nödvändigtvis kopplat till den regionala situationen, sa kinesiska försvarsministeriets talesman, uppger Reuters.

Irans marin visar upp två nya miniubåtar (Ghadir-955). Foto: AP arkivbild 2018

Ökad spänning

Spänningarna mellan Iran och USA har ökat kraftigt sedan USA:s president Donald Trump år 2018 uppgav att USA lämnade det internationella kärnenergiavtalet som slöts med Iran år 2015.

Sommaren 2019 beslagtog Iran flera europeiska oljetankfartyg, bland annat det svenskägda Stena Impero. Det har även förekommit krigshandlingar mellan USA och Iran då båda länderna uppgav att de ska ha oskadliggjort varandras militär drönare.

Då uppgav även USA:s marin att de utökat sin militära närvaro i ormådet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer