Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arvin Khoshnood, forskare och Iran-kännare kommenterar det spända läget mellan Iran och Sverige efter att en svensk medborgare frihetsberövats i Iran.

Iran-kännaren: ”Ett spel som regimen spelat tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

Att Iran väljer att bekräfta gripandet av en svensk medborgare flera månader efter att svenska utrikesdepartementet bekräftat frihetsberövandet har en stark koppling till domen mot Hamid Noury. Det menar Iran-kännaren och forskaren Arvin Khoshnood. 

– Spänningarna mellan länderna kommer att finnas ett tag framöver. Detta är ett spel som regimen har spelat tidigare. 

En svensk medborgare har gripits i Iran anklagad för spioneri. Det meddelade Irans underrättelsedepartementet under lördagen.  

Det ska handla om en man i 30-årsåldern som frihetsberövades redan i april, enligt UD. 

Kopplingen till domen mot Hamid Noury

Att man från iranskt håll först nu bekräftar gripandet, månader efter att det ska ha ägt rum, kan ha många förklaringar. Men Arvin Khoshnood, Iran-kännare och forskare vid Lunds universitet, menar att det mesta tyder på en direkt koppling till livstidsdomen mot Hamid Noury, som nyligen dömdes i Stockholms tingsrätt för mord och brott mot folkrätten.

– Det kan vara så att man från iranskt håll har försökt att hålla det borta från medierna för att på så sätt se om man kan påverka Sverige och svenska regeringen bakom kulisserna för ett byte eller för att få Hamid Noury frisläppt, säger han och fortsätter:

– Men eftersom det inte har hänt, så kan det vara så att man nu offentliggör gripandet för att visa att det är just Sverige som försöker hämnas genom att döma Hamid Noury för att man i Iran har gripit fler svenska medborgare.

Ökade spänningar mellan länderna

Arvin Khoshnood är noga med att påpeka att detta gripande inte är en enskild händelse i relationerna mellan Iran och Sverige. Bland annat tar han upp den iransk-svenska läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali som sitter fängslad sedan 2016 och har dömts till döden för spioneri.

Khoshnood tror att spänningarna kommer att fortsätta öka, åtminstone en tid framöver. Han menar att gripandet av en svensk medborgare bara är en del av detta. 

– Att gripa utländska medborgare i Iran för att sätta press på länder är inget nytt. Det är något som den iranska regimen använder frekvent och det kommer de att fortsätta med. 

– Jag tror att både Sveriges regering och den iranska regimen vill nå en lösning på det här som involverar Ahmadreza Djalali och Hamid Noury. Men på vilket sätt detta kan ske är väldigt svårt att säga. 

Hör mer i videon ovan när Arvin Khoshnood svarar på tre frågor om den frostiga relationen mellan Iran och Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.