Senast SVT:s nyheter var på plats i Iran var för fyra år sedan. Nu är korrespondent Samir Abu Eid och fotograf Ulf Sandlund på plats för en veckolång reportageresa.
– De har ögonen på sig hela tiden. Den iranska säkerhetstjänsten vet exakt var de är och vad de gör hela tiden, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser, som själv har varit i Iran.
Att förfölja jourmalister är en del i den iranska regimens spel, där de som inte följer myndigheternas hårda linje riskerar att bli åtalade för saker de publicerar, menar man på Reportrar utan gränser.
Får jobba ”som i en bubbla”
Enligt CPJ, en kommitté som arbetar för att skydda journalister världen över, har 250 journalister dömts till fängelse i Iran de senaste två åren. Just nu sitter 45 journalister fängslade i Iran, 232 i hela världen.
– Som västerländsk journalist jobbar man som i en bubbla då man hela tiden har flera personer med sig. Men västerländska journalister är inte alls lika kontrollerade som de iranska journalisterna som skriver för en inhemsk marknad, säger Jonathan Lundqvist.
– Men visst det händer att västerländska journalister blir utvisade, oftast att de anklagas för spioneri eller för att de anses ha pratat med fel personer. Det har också hänt att de satts i fängelse.
Bygger upp ett ”halal-internet”
Iran ligger på plats 174 i årets pressfrihetsindex och rankas bland de tio mest censurerade länderna i världen.
– Iran är, tillsamans med Kina, det land som gått längst med internetcensuren. Deras strävan är att så att säga stänga av internet; alltså kommunikationen med omvärlden. Och i stället bygga upp ett intranät, ett slags ett ”halal-internet” kan man säga. Det myndigheterna gör är att försvåra exempelvis tittning på youtube med superlångsam uppkoppling och i stället ge stor bandbredd till att titta på inhemsk film, säger Jonathan Lundqvist.
Hoppas på större öppenhet
I augusti valde Iran ny president. President Hassan Rouhani säger sig vilja förhandla med västvärlden för att lätta på sanktionerna och bryta landets isolering, men det är för tidigt att säga om det kommer att ske någon förändring för yttrandefriheten menar Jonathan Lundqvist.
– Men förhoppningarna är så klart stora att öppenheten ska bli större!