Barn utanför Finsbury Park moskén. Foto: TT

Islamofobin allt mer utbredd i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Hatbrotten mot muslimer har ökat kraftigt i Storbritannien de senaste fyra åren, enligt den brittiska polisens siffror. Särskilt efter islamistattackerna i våras. I Finsbury Park vittnar många boende om den tilltagande rädsla de känner.

Berget av blommor som människor lämnar på platsen för attentatet i Finsbury Park natten till i måndags bara växer. Kondoleanser uttrycker sorg över det inträffade och stöd till de boende. ”Vi står sida vid sida med er” förkunnar en av lapparna i blomsterhavet.

”Hat, hot och våld varenda dag”

– Det är sorgligt att det krävs ett terrordåd för att vanliga människor ska visa att de står med oss, säger Khaled som sitter på huk framför blommorna och budskapen som människor lämnat.

– Vi utsätts ju faktiskt för fördomar, hat, hot och våld varenda dag.

LÄS MER: Vittne: Föraren skrek att han ville döda muslimer

Khaled säger att han ofta får höra glåpord när han är ute på stan. Han berättar att han har varit nära att misshandlas ett par gånger. Hans traditionella muslimska dräkt och hans skägg sticker i ögonen på många.

– De ser inte en människa, de ser en terrorist. De är så okunniga om islam, säger han.

Hatbrotten femfaldigats

Enligt den brittiska polisens siffror har hatbrotten mot muslimer ökat kraftigt de senaste fyra åren. Efter vårens islamistiska terror mot London och Manchester har de femfaldigats på sina håll i landet. 

Idag är det betydligt fler poliser på gatorna än vanligt här i Finsbury Park. Runtom i hela Storbritannien har polisnärvaron nu trappats upp i muslimska områden. Inrikesminister Amber Rudd har lovat att den extra bevakningen ska vara på plats ”så länge den behövs.”

LÄS MER: Misstänke terroristens mamma: ”Det är en fruktansvärd chock”

”Attityderna mot muslimer har försämrats”

Zeinab Hussein skiner upp när hon ser SVT-märket på vår mikrofon och hälsar oss på svenska med ett ”Hej, välkomna till Finsbury Park!” Hon flyttade hit från Sverige för 14 år sedan och berättar om hur attityderna mot muslimer försämrats under senare år. Förr var det sällan några problem, idag är stämningarna helt andra.

– Jag tycker att det blir värre och värre. Jag pratar med mina kompisar och alla är rädda, de går inte längre ut på natten, säger Zeinab.

Långt ifrån första gången

Efter attacken mot moskébesökarna i Finsbury Park har polisen påpekat att det var långt ifrån första gången som terror riktats mot brittiska muslimer. 2013 mördades en 82-årig muslimsk man av en nazist som även försökte utföra bombattentat mot flera moskéer.

Året därpå dömdes en annan nazist till 10 års fängelse för att ha planerat terrorattentat mot muslimer. Och så sent som i december förra året förbjöd myndigheterna ”National Action” – en grupp som ansågs planera våldsdåd mot muslimer. Lägg därtill otaliga fall av misshandel, hot, skadegörelse av moskéer et c.

Är räddare nu

Nathalie, muslimsk konvertit, säger att hon aldrig har varit räddare än nu.

– Det är som att extremisterna tillåts sätta agendan, säger hon.

– Jihadisterna å ena sidan, islamhatarna å den andra. Och mitt emellan står vi andra, vanliga, fredliga, som bara vill få vardagen att gå ihop, säger säger Nathalie som menar att det måste få ett slut.

– Men hur? Såna där människor vägrar att lyssna på andra än sig själva, det är det som gör dem till extremister, suckar Nathalie. 

Khaled säger att han inte håller det för otänkbart att vissa personer i området planerar att hämnas attacken.

– Eftersom den misstänkte gärningsmannen är gripen lär det bli oskyldiga som drabbas. Fast det var det ju här med, säger Khaled.

LÄS MER: Detta vet vi – Misstänkt terrordåd i norra London

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.