Italiens tidigare premiärminister Giuseppe Conte blev slagen i ansiktet av en person som protesterade mot Italiens nedstängning under pandemin. Arkivbild. Foto: Mauro Scrobogna/LaPresse/AP/TT

Italiens tidigare premiärminister attackerad

Uppdaterad
Publicerad

Italiens tidigare premiärminister Giuseppe Conte har blivit överfallen under ett officiellt framträdande i regionen Toscana, rapporterar italienska medier.

Det var en man som protesterade mot Italiens coronarestriktioner som utförde attacken. Mannen slog Conte i ansiktet och blev därefter omedelbart gripen av polisen.

Conte verkar inte ha skadats allvarligt.

– Oliktänkande är berättigat, men den här våldsamma demonstrationen faller utanför det demokratiska sammanhanget, säger Conte i ett uttalande.

Italiens premiärminister Giorgia Meloni uttrycker solidaritet med Conte, vars parti Femstjärnerörelsen är i opposition, och fördömer ”alla former av våld”.

Conte var premiärminister när Italien blev det första landet i Europa som bekräftade fall av covid-19 i februari 2020 vilket ledde till en strikt lockdown i mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.