Foto: Wikimedia Commons

Italiensk flygplats gör undantag från vätskeförbud – för pesto

Uppdaterad
Publicerad

På flygresor är gränsen för vätskor är 100 milliliter, utom i Genua i Italien. De gör nu ett undantag för sin regiondelikatess – pesto. Men gratis är det inte.

Vanligtvis får man inte ta med sig behållare med vätskor större än 100 milliliter i handbagaget på flygresor. Men på Genuas flygplats i Italien har man gjort ett undantag – pesto. Sen de 1 juni tillät större pestoburkar har 500 burkar fått följa med på flygplan, rapporterar BBC.

Peston får flyga i utbyte mot donation

För att få ta med sig en extra stor burk av delikatessen krävs en donation till välgörenhetsorganisationen Flying Angels. Organisationen flyger sjuka barn som behöver behandling på en annan plats än sin hemort.

Resenärer med en pestoburk som väger upp till 500 gram måste donera minst en halv euro för att få ta med sig burken, men personalen på flygplatsen säger att de flesta donerar mycket mer än så.

LÄS MER: Bitter eftersmak av pinjenötter

Skannas i speciell maskin

Efter att hundratals pestoburkar blivit stoppade i säkerhetskontrollen kom personalen på idén. Peston skannas i en speciell röntgenmaskin innan den får följa med på planet.

Pastasåsen pesto har sitt ursprung i Genua och består av basilika, pinjenötter, olivolja, parmesanost och vitlök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.