Foto: TT

Jakt på försvunnet plan kan gagna fiskare

Uppdaterad
Publicerad

Det nära tre år långa sökandet efter det försvunna passagerarplanet MH370 gav inget resultat. Men Indiska oceanens fiskare tackar och tar emot kartläggningen av havsbottnen – som kan resultera i jättefångster.

När Australien, Malaysia och Kina avslutade sökandet i veckan hade 120.000 kvadratkilometer av södra Indiska oceanen kammats igenom. Projektet leddes av ingenjörsgruppen Fugro som nu sitter på detaljerade ekolodsdata över ett område som tidigare ansetts vara för avlägset och dyrt för att kartlägga.

Informationen om havsbottnen – på sina platser på 6.500 meters djup – ska snart offentliggöras och är guld värd för områdets fiskare. Havsströmmar för näringsämnen mot höjder på havsbotten vilket lockar dit fiskar som i sin tur lockar större rovfiskar.

– Kunskap om var höjderna ligger betyder pengar. Det är där man hittar fisk som inbringar riktigt höga priser, säger Charitha Pattiaratchi, professor i oceanografi vid University of Western Australia.

De fiskeflottor som är verksamma i området, där det ofta går hård sjö, är främst intresserade av tonfisk, tandnoting, beryx och atlantsoldatfisk.

Malaysia Airlines plan MH370 försvann den 8 mars 2014 med 239 personer ombord. Det var på väg från Kuala Lumpur till Peking, men misstänks ha svängt ut över Indiska oceanen och störtat där.

Någon enstaka vrakdel har hittats, men på det stora hela är mysteriet olöst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försvunnet malaysiskt flygplan

Mer i ämnet