Före detta FBI-chefen James Comey. Foto: TT/James Watson, AFP

James Comey kommer vittna den 8 juni

Publicerad

Datumet då den före detta FBI-chefen ska vittna för senatens underrättelsekommitté är nu bestämt.

Torsdagen den 8 juni kommer den förre FBI-chefen James Comey vittna inför senatens underrättelsekommitté, det skriver AP.

Comey väntas berätta om anklagelserna angående att Trump ska ha tvingat honom att avsluta en undersökning kring Rysslands eventuella inblandning i höstens presidentval.

LÄS MER: Comey redo att vittna om anklagelserna mot Donald Trump

Den föredetta FBI-chefen kommer först att vittna i en öppen session, som följs av en sluten. Det uppger underrättelsekommittén.

Fick sparken av Donald Trump

James Comey fick sparken av president Donald Trump den 9 maj. Den officiella förklaringen var FBI:s hantering av undersökningen av Hillary Clintons officiella e-post på en privat server. Men många pekade på FBI:s utredning av Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet.

Sedan Comey fick sparken har det florerat en mängd rykten kring hans konflikt med president Donald Trump.

LÄS MER: FBI-chefen fick sparken – detta har hänt

Pågående brottsutredning

Det pågår också en brottsutredningen kring kopplingen som Ryssland kan ha haft med Trumps valkampanj i höstas. Utredningen leds av den särskilde åklagaren Robert Mueller, som ska ha haft ett privat möte med James Comey. 

ANALYS: Sex möjliga förklaringar till att FBI-chefen fick gå

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trump sparkar FBI-chef

Mer i ämnet