James Comey kommer i nästa vecka vittna om konfrontationerna mellan honom och USA:s president Donald Trump. Foto: TT

Comey redo att vittna om anklagelserna mot Donald Trump

Publicerad

Det har gått tre veckor sedan USA:s president Donald Trump sparkade James Comey. Nu planerar den före detta FBI-chefen att officiellt vittna om sina upplevelser.

Än så länge har varken datum eller tidpunkt meddelats gällande Comeys vittnesmål, men han väntas möta senatens underrättelsekommitté, skriver CNN.

Redan i nästa vecka sägs Comey yttra sig om anklagelserna angående att Trump ska ha tvingat honom att avsluta en undersökning kring Rysslands eventuella inblandning i höstens presidentval.

LÄS MER: FBI-chefen fick sparken – detta har hänt

Har mött särskilda åklagaren

När Comey vittnar är det dock föga troligt att han kommer ta upp detaljer gällande FBI:s pågående utredning om kontakterna mellan Trumps kampanj och Ryssland.

Däremot verkar Comey mer angelägen om att prata om vad som hände mellan honom och Trump innan han avskedades, detta uppger en källa till CNN.

LÄS MER: Ryssutredning i USA blir brottsutredning

Comey har även haft ett privat möte med Robert Mueller, särskild åklagare, för att se till att hans vittnesmål inte leder till en konflikt med den pågående brottsutredningen kring kopplingen som Ryssland kan ha haft med Trumps valkampanj i höstas.

Olika rykten florerar

Det har gått många rykten om vad som föregått mellan Trump och Comey sedan den tidigare FBI-chefen sparkades. Bland annat påstås Trump ha krävt Comeys lojalitet genom att tvinga honom att avbryta en pågående utredning av Michael Flynn, som avskedades från sin tjänst som Trumps säkerhetsrådgivare.

Enligt CNN:s källa är det en av punkterna som Comey kommer att ta upp när han vittnar i nästa vecka.

LÄS MER: Trump bad FBI lägga ner utredning om Flynn

LÄS MER: Trumps varning till sparkade FBI-chefen Comey: Läck inte till media

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trump sparkar FBI-chef

Mer i ämnet