Foto: Scanpix.

James Holmes en ovanlig massmördare

Uppdaterad
Publicerad

Inför rättsförhandlingarna försöker alla förstå sig på den man som mördade tolv människor på en biograf i Colorado.

Han gick från studier av gener till massmord. Inför måndagens rättsförhandling försöker alla förstå sig på den man som mördade tolv människor på en biograf i Colorado.

Men James Holmes passar i ännu lägre grad än Anders Breivik in i mördarprofilerna.

Holmes bakgrund ger få ledtrådar till varför han den 20 juli mitt under en premiärvisning av den nya Batmanfilmen klev in i en biosalong i småstaden Aurora, slängde en gasbomb och sköt ihjäl besökare. Han var en duktig student i neurovetenskap som jobbade deltid på en hamburgerrestaurang och beskrivs som tystlåten men lättsam.

Men i slutet av sina studier bestämde sig Holmes för att använda sina stipendiepengar till att beställa hem stora mängder vapen.

Dödade okända

Massakrer är ingenting nytt i vapenlandet USA, men dådet i Aurora förblir svårförklarligt också utifrån tolkningar av andra massmord. Holmes dödade främlingar, och om det dessutom skulle visa sig att offren inte tillhör en kategori Holmes känner hat mot skulle han falla in i den minst vanliga kategorin massmördare: de som urskillningslöst dödar okända.

–I sådana fall hyser förövaren agg mot världen och känner att vore det inte för systemet så skulle saker ha gått bättre, säger James Allan Fox vid Northeastern University i Boston till nyhetsbyrån AFP.

Att Holmes till skillnad från många andra gärningsmän iklädde sig skottsäkra kläder och inte planerade att dö i rampljuset gör honom också svårplacerad. I andra dåd, som exempelvis de på ett universitet i Virginia och närliggande Columbine High School, har attentatsmännen begått självmord eller dödats i dådet.

Skrev i bok

I en anteckningsbok skickad till en psykiater, som också undervisar där Holmes studerade, redogjorde han för hur han tänkte mörda biobesökarna. Men universitetet förnekar att de fått försändelsen innan attentatet ägde rum.

Massmördare är kända för att imitera sina föregångare, berättar James Allan Fox som i medier i USA säger att han ser likheter med Anders Behring Breiviks tillvägagångssätt. Men till skillnad från Breivik saknar Holmes ett uttalat politiskt motiv. Det närmaste en förklaring han själv hittills givit till varför han sköt ihjäl biobesökarna är att han är Jokern, Batmans ärkefiende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i Aurora

Mer i ämnet