Republikanernas kandidat president Donald Trump möter demokraternas Joe Biden i den tv-sända debatten. Foto: MANDEL NGAN/AFP & ALEX WONG/AFP

Analys: ”Joe Biden har allt att förlora i debatten – inte Donald Trump”

Publicerad
Analys ·

Ögonblicket som Trump-supportrarna längtat efter och många av Biden-supportrarna bävat införhar kommit. Nu ska presidentkandidaterna mötas öga mot öga på en scen för första gången. Och det är Joe Biden som har mest att förlora.

Fouad Youcefi

Reporter

Jag ska förklara varför. Men för att förstå behöver man förstå vilken roll de TV-sända debatterna fortfarande spelar i de amerikanska valen. En vanlig kväll har Fox News, som är den mest tittade nyhetskanalen bland kabel-tv-kanalerna i USA omkring 4-5 miljoner tittare i snitt. 2016 tittade nästan 85 miljoner amerikaner på den första debatten mellan Donald Trump och Hillary Clinton, och ännu fler kan det bli i år.

Omkring 10 procent av väljarna har efter de senaste valen sagt att de bestämde sig för vem de ville rösta på i samband med eller strax efter debatterna. Det låter som en liten siffra – men kom ihåg att ingen kandidat vunnit folkets röst i USA med mer än tio procentenheter sedan Ronald Reagan vann med 18 procentenheter mot Walter Mondale 1984.

Presidentvalet i USA 2020

Trump anses starkare i TV-debatter

Det är alltså viktiga väljare att slåss om och självklart betyder debatten mycket för president Trump. Han har en tung opinionsmässig uppförsbacke att ta sig upp för om han ska kunna vinna valet, och just i debatterna måste nu någonting hända för Trump. Detta särskilt eftersom presidenten anses vara betydligt starkare i TV-debattsammanhang än Joe Biden, som levererade en del bleka insatser under primärvaldebatterna i fjol, inte minst mot sin vicepresidentkandidat Kamala Harris. Förvänta er en Donald Trump som kritiserar Biden för hans sons affärer i Ukraina, för våldet i samband med demonstrationer runtom i USA och för uppgifterna om misstänkt valfusk som kommit från flera håll i USA de senaste dagarna.

Men till skillnad från 2016 då allas ögon riktades mot Trump är nu förhållandet det omvända.

Biden måste bevisa sig värd ledningen

Det är Joe Biden som måste bevisa att han är värd den ledning i opinionen han ser just nu. Många osäkra amerikaner kommer inte ha kunnat undgå alla de medvetet spridda ryktena om att Joe Biden skulle vara för gammal, bräcklig eller till och med senil för att bli president. Det spelar ingen roll hur många gånger Biden-kampanjen nekar till sådana anklagelser, många tittare kommer noggrant granska hur Biden för sig på scenen.

Det här är inte nödvändigtvis någonting negativt för Biden. Historiskt har båda partier inför debatterna försökt tona ner förväntningarna på sin egen kandidat, för att hen ska kunna “överraska alla” under debatten och göra bra ifrån sig. Den möjligheten finns nu för Joe Biden som i princip bara behöver göra hyfsat ifrån sig för att anses ha gjort bra ifrån sig. Men ändå. Det är Joe Biden som har allt att förlora i den första debatten. Det är Joe Biden som i de sammanvägda opinionsmätningarna leder med omkring 7 procentenheter, med tydliga ledningar också i flera viktiga osäkra delstater, som exempelvis Pennsylvania. Och det är Joe Biden som måste bevisa att han – med sina egna ord – vet hur han ska hantera “mobbaren” Trump.

Håll ett öga på Biden

Förvänta er att han riktar kritik mot presidentens hantering av coronakrisen, mot Trumps blygsamma federala inkomstskatt genom åren och mot den snabba nomineringen av ny domare till Högsta Domstolen. Men håll ett särskilt öga på Joe Biden. Några få ögonblick där han ser “gammal och bräcklig” ut kommer blåsas upp till stora proportioner. Likaså bleka debattinsatser likt de i våras. Då kan Bidens ledning snabbt börja ätas upp av de där tio procent av väljarna som lyssnat särskilt noggrant på debatten.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet