Labourledaren Jeremy Corbyn och premiärministern Boris Johnson träffades under onsdagen. Foto: TT

Johnson och Corbyn inte överens i brexit-möte

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson träffade i dag Labour-ledaren Jeremy Corbyn, efter att parlamentet fällde hans tidplan för hur snabbt utträdeslagen ska godkännas, under gårdagen. Men mötet blev resultatlöst då de båda inte kunde komma överens om en ny tidsplan.

Både regeringen och oppositionen sitter nu och väntar på besked. Labourledaren Jeremy Corbyn erbjöd sig under gårdagen att samarbeta om tidsplanen för behandlingen av brexitlagstiftningen, sedan premiärminister Boris Johnsons förslag om en snabbhantering röstats ned i underhuset.

I dag träffades Corbyn och Johnson men kom inte någon vart.

”Labour ville diskutera en annan tidtabell, regeringen vill veta vad Labour skulle göra om den inte blir någon förlängning. Låter som om ingendera sidan fick ut särskilt mycket”, skriver BBC:s politiska redaktör Laura Kuenssberg på Twitter.

Johnson vill ha nyval

Lite senare bjöd dessutom Johnsons frågestund i parlamentet på sedvanligt hätska ordalag mellan premiärministern och oppositionsledaren.

Den brittiska regeringen vill gärna ha så kort förlängning som möjligt från EU, för att snabbt driva igenom den brexitlagstiftning som nu tillfälligt pausats.

– Nu får vi se vad EU bestämmer om en uppskjutning av brexit, sade Johnson i underhuset och tillägger att han fortfarande tycker att det bästa för Storbritannien vore att lämna EU den 31 oktober.

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) tycker dock att processen ska få ta sin tid.

– När det nu finns en process i deras parlament, låt oss då ge dem en chans att fullfölja det, säger Löfven till TT.

-Jag hör att några ledare, eller någon i alla fall, är tveksam till att ge så lång tid. För mig är inte datumet det viktigaste, är det nu så att de har en process igång som kan leda dem i mål så är det ju bättre, fortsätter Löfven.

Ett alternativ är annars att först driva igenom ett nyval, något Johnson upprepade flera gånger i underhuset. Premiärministern vill gärna ha ett nyval för att återställa de konservativas majoritet i underhuset och därmed lättare få igenom ett snabbt utträde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet