Karin Husberg tillbringade natten i hotellets utomhuslounge. Foto: Privat

Karin till sonen innan jordbävningen: ”Sånt händer ju aldrig”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Karin Husberg och hennes man Björn skulle precis gå och lägga sig när jordskalvet inträffade. När de hängande taklamporna på hotellrummet började slå i väggarna, förstod de att de behövde lämna rummet direkt.

– Jag kände mig rädd men fokuserad, säger hon.

Paret tog snabbt med sig sina två barn, 5 och 1,5 år gamla, ut ur hotellet och tillbringade natten i en soffa under stjärnhimlen.

– Först kommer en form av muller – högt – sen tittar vi på varandra och nickar: ”Ja, nu kommer det ett till” och sen kommer skakningarna och då skakar allt.

Jordskalv vid Egeiska havet

Karin Husberg beskriver de många efterskalv som hon och maken upplevde under natten. Efter det stora skalvet som kom klockan 01.30 lokal tid, och som hade magnituden 6,7, tog sig familjen ut ur hotellrummet och tillbringade sedan hela natten i en soffa utomhus.

LÄS MER: Gör så här om du är i närheten

Karin Husberg tillsammans med sina båda söner Lasse och John. De tillbringade natten utomhus efter jordskalvet i Kos. Foto: Privat

– Jag registrerade efterskalven mer än själva jordbävningen. De kom med jämna mellanrum och minskade i styrka allteftersom. Många familjer valde att gå tillbaka in efter 1-2 timmar. Men sedan när det kom ett kraftigt efterskalv vid 05-tiden, var vi tacksamma över att vi stannat kvar ute. Det kändes lugnast att vara under en bar himmel.

LÄS MER: Svensk man bekräftad död i skalvet

Tillbringade natten i soffa utomhus

Familjen gick tillbaka in i hotellrummet endast för att hämta kuddar och täcken för att kunna bädda ner sig utanför, i hotellets utomhuslounge. Soffor och solstolar blev snabbt upptagna av andra hotellgäster som gjorde likadant. Den äldsta sonen, 5-åriga Lasse, var rädd under natten.

– Av nån händelse hade Lasse snappat upp att det finns en vulkan här vid Kos. Under dagen frågade han oss en massa om den och om jordbävningar. Vi svarade att ”sånt händer ju aldrig”. Så himla typiskt att detta hände ändå.

LÄS MER: TV: Se bilderna från jordskalvet vid Egeiska havet

Lasse väcktes när hans lillebror John började skrika efter att det första skalvet kom. Föräldrarna gjorde så gott de kunde för att försiktigt förklara vad som hade hänt.

– Vi försökte få honom att tycka att det är mysigt att sova under stjärnorna. Till slut lugnade han sig och försökte sova, berättar mamma Karin.

Karin Husberg tillsammans med 5-årige sonen Lasse. Foto: Privat

Sista dagen på semestern

Familjen har varit på semester på Kos sedan en vecka tillbaka. Trots det allvarliga jordskalvet kommer familjen kunna resa hem till Stockholm i dag som planerat. Dock några timmar försenat.

– Jag är tacksam att jag får åka hem. Vi träffade en svensk familj som kom hit bara en timme innan skalvet. Det kändes olustigt för dem att behöva stanna här en vecka till.

LÄS MER: Runt 1.500 svenska turister på Kos efter jordskalvet

Hotellområdet som Karin och hennes familj bor på har inte blivit skadat på något sätt, berättar hon. På frågan om hon skulle avråda nya turister från att komma till Kos, kan hon inte svara.

– Det är svårt att spekulera i, jag vet för lite om läget. Här är allt som vanligt. Folk äter, solar, badar och dricker som vanligt och ser välmående ut. Jag tror att det hänger mycket på att personalen kan lugna människorna.

LÄS MER: Bildspel: Se förödelsen efter skalvet

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordskalv vid Egeiska havet

Mer i ämnet