Khashoggis fästmö vill inte träffa Trump

Publicerad

Den mördade journalisten Jamal Khashoggis fästmö, Hatice Cengiz, kommer inte att tacka ja till Vita husets inbjudan. I sin första tv-intervju efter att det står klart att fästmanen mördats, säger hon att hon inte uppfattar Donald Trump som genuint intresserad för att ta reda på vad som hände Jamal Khashoggi.

Det var på fredagen som Hatice Cengiz framträdde i turkisk tv och sa att hon vill ha klarhet i mordet på hennes fästman.

– Jag kräver att alla inblandade i denna grymhet, från högsta till lägsta nivå, straffas och ställs inför rätta, säger hon i intervjun som gjordes av tv-stationen Habertürk.

I sitt första tv-framträdande efter att det står klart att hennes man mördades berättar hon gråtande att hon inte hade någon aning om vad som skulle komma att hända fästmannen, som försvann den 2 oktober efter att ha gått in i det saudiska konsulatet i Istanbul.

– Hade det slagit mig hade jag gått in i konsulatet med honom eller så hade jag aldrig skickat honom till konsulatet till att börja med.

Orolig innan han gick in

Samtidigt var det så att Jamal Khashoggi hade uttryckt oro för vad som skulle kunna hända på konsulatet, men inte ens han kunde förställa sig nivån av brutalitet som väntade honom, säger hon.

– Han tyckte Turkiet var ett säkert land och om det uppstod en oönskad situation, om han hade frihetsberövats eller blivit utfrågad så trodde han problemet skulle lösa sig snabbt.

Efter Jamal Khashoggis försvinnande bjöd Donald Trump in Hatice Cengiz till ett möte. Men hon tänker inte träffa Donald Trump. När programledaren frågar om det beror på att USA inte uppriktigt är intresserade av att klara upp vad som har hänt, svarar Hatice Cengiz:

– Ja, ja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Saudisk journalist död

Mer i ämnet