Kim Jong-un vid vad som uppges vara en invigningen av en gödselfabrik. Oberoende journalister har inte fått tillträde till invigningen, skriver AP. Foto: Nordkoreas statligt kontrollerade nyhetsbyrå KCNA via AP.

Framträdande från Kim Jong Un enligt statlig media

Uppdaterad
Publicerad

Nordkoreas diktator Kim Jong Un uppges ha deltagit vid invigningen av en gödselfabrik. Det rapporterar flera nyhetsbyrån och hänvisar till obekräftade uppgifter från den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Det har den senaste tiden spekulerats kring Kim Jong Uns hälsa efter att han inte synts till sedan den 11 april.

Spekulationerna tog fart när Kim Jong Un den 15 april uteblev från högtidlighållandet av den tidigare diktatorn, farfadern Kim Il-Sungs födelsedag. Det fanns obekräftade uppgifter om att den nordkoreanske ledaren skulle ha hamnat i ett kritiskt tillstånd efter en hjärtoperation och att Kina skickat en delegation med bland annat medicinsk personal som skulle undersöka honom.

Senare uppgifter placerade dock diktatorn på semesterorten Wonsan vid landets östkust.

Och nu uppger statlig nordkoreansk media att Kim Jong-Un deltagit vid invigningen av en gödselfabrik i staden Sunchon norr om huvudstaden Pyongyang.

Kim Jong Un inviger gödselfabriken i Sunchon, enligt statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA. Foto: KCNA, EPA / TT

KCNA rapporterar att ”alla deltagare bröt ut i rungande hurra-rop” när ledaren visade sig. Inga oberoende journalister har givits tillträde till invigningen enligt nyhetsbyrån AP, men det är första gången som landets medier publicerar vad som uppges vara nytagna bilder av diktatorn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.