Kinesisk polis patrullerar utanför den kanadensiska ambassaden, torsdagen den 13 december. Foto: Greg Baker

Kina bekräftar att två män från Kanada gripits

Uppdaterad
Publicerad

Kinas utrikesdepartement bekräftar att två män från Kanada har gripits, skriver nyhetsbyrån AP. Tidigare i veckan greps en tidigare kanadensisk diplomat och nu har även en kanadensisk affärsman gripits, efter att Kanada förra veckan gripit Huaweis finanschef.

Lu Kang, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet, säger på en presskonferens att såväl den förre diplomaten Michael Kovrig som affärsmannen Michael Spavor har gripits och utreds, misstänkta för att ”vara inblandade i aktiviteter som skadar landets säkerhet”.

Han uppgav inte om de båda har fått några försvarare, men sade att deras fall hanteras separat av myndigheterna i Peking, där Kovrig greps, och Dandong, där Spavor bodde.

Huawei-bråket mellan Kina och Kanada
Kanadensiske Michael Spavor har gripits i Kina. Foto: AP/TT

Spavor arbetar med kulturella utbyten i den kinesiska staden Dandong. Kovrig är analytiker på International Crisis Group som forskar om fredliga lösningar på globala konflikter.

Huawei-chef greps i Kanada

Kanada grep Huaweis finanschef Meng Wanzhou i förra veckan på begäran av USA. Hon anklagas för att ha mörkat Huaweis koppling till företaget Skycom som trots USA:s sanktioner tros ha försökt sälja utrustning till Iran. På tisdagen kanadensisk tid släpptes hon mot borgen, men hon måste stanna i Kanada och övervakas dygnet runt.

USA har begärt henne utlämnad, skriver AP.

Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland uppgav onsdag kväll att den kanadensiske affärsmannen Michael Spavor uppgett att han förhörts av kinesiska myndigheter. Sedan dess har Freelands departement inte kunnat få kontakt med honom.

Har varnat Kanada

Freeland uppmanar USA att inte politisera utlämningsfall. Det sedan USA:s president Donald Trump sagt att han skulle kunna lägga sig i justitiedepartementets fall mot Meng Wanzhou, om det skulle tjäna nationella säkerhetsintressen eller underlätta ett handelsavtal med Kina.

Kina har varnat Kanada för allvarliga konsekvenser om inte Meng Wanzhou försätts på fri fot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Huawei-bråket mellan Kina och Kanada

Mer i ämnet