Foto: TT

Kinesisk affärsman bekräftar: Hade möte med Gui Minhais dotter

Uppdaterad
Publicerad

En av de kinesiska affärsmän som ska ha varit med på mötet om Gui Minhai som Sveriges Kinaambassadör anordnade bekräftar nu för Ekot att han har träffat den fängslade förläggarens dotter, Angela Gui. Han är dock förtegen om vad som hände på mötet.

Den kinesiska konsulten bekräftar för redaktionen att ett möte med Angela Gui, dotter till den fängslade förläggaren Gui Minhai, har ägt rum. Angela Gui har tidigare sagt att stämningen på mötet blev hotfull och att hon blev tillsagd att sluta uttala sig offentligt om sin far.

Men till Ekot säger affärsmannen att mötet handlade om att ordna nya kontakter för att hålla konserter och musikaktiviteter med svenskar i Kina.  

– Jag har mest hållit på med att introducera svensk kultur i Kina, berättar han.

”Saken känslig”

Vad han sa på mötet till Angela Gui vill han inte gå in på, men han säger att han inte har någon koppling till politik alls.

– Den här saken verkar vara känslig nu, vårt huvudsakliga arbete handlar om kulturutbyte, säger han till Ekot.

Angela Gui har på sin blogg beskrivit att Anna Lindstedt, Sveriges ambassadör i Peking, bjudit in henne till möten om hennes far.

”Mycket vin och märkliga frågor”

Mötena pågick i flera dagar under slutet av januari på ett hotell i centrala Stockholm. Angela Gui skriver på sin blogg att hon aldrig fick hjälp med att försöka få sin far frisläppt. Istället råkade hon ut för en bisarr händelse:

Det var mycket vin, många människor och märkliga frågor som bara ökade allt eftersom. Men eftersom ambassadör Anna Lindstedt var med och verkade positivt inställd till vad det än var som hände, fortsatte jag hela tiden att tro att mötet varit initierat av svenska utrikesdepartementet.”

Att Anna Lindstedt bjudit in till mötet utan att informera UD har väckt starka reaktioner.

Säpo utreder just nu ambassadören för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt. Anna Lindstedt har tidigare uppgett för SVT att hon avstår från att kommentera ärendet ”så länge utredning pågår”.

  • 3 februari: Angela Gui, dotter till den svensk-kinesiske förläggaren som är frihetsberövad i Kina, säger i en intervju med SvD att hon haft ett möte i Sverige med kinesiska representanter gällande sin far.
  • 13 februari: Angela Gui skriver på sin blogg om mötet i Stockholm som ägt rum i slutet av januari på inbjudan av Sveriges Kina-ambassadör Anna Lindstedt. UD säger att man ska utreda Anna Lindstedt och uppger att man fått kännedom om mötet först i efterhand, vilket anges som ett av skälen till att Lindstedt nu utreds.
  • 14 februari: Säpo uppger att man bedriver en förundersökning efter att mötet blivit känt. Förundersökningen leds av åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål.
  • 15 februari: Utrikesminister Margot Wallström kommenterar kritiken mot Sveriges Kina-ambassadör. Wallström uppger att UD inte hade kännedom om mötet och att man ser väldigt allvarligt på händelsen.
  • 16 februari: UD förtydligar att ingen som arbetar med Gui Minhai-fallet haft kännedom om mötet. UD vill inte svara på frågan om det då finns andra personer, och i så fall vilka, som haft vetskap om mötet som ägde rum i Sverige.

Källa: TT

Den svenske förläggaren Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut känsliga böcker med frätande satir om det kinesiska ledarskiktet fram till dess att fem medarbetare försvann i slutet av 2015.

Gui Minhai försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand. I oktober uppgavs han ha släppts fri.

I januari 2016 sände den statskontrollerade kinesiska tv-kanalen CCTV en ”bekännelsevideo” med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att ta ansvar för en påstådd trafikolycka. I och med detta medgav kinesiska myndigheter också att Gui Minhai frihetsberövats.

Varken dottern Angela Gui eller någon annan i hans närhet hade innan det så kallade erkännandet hört talas om att Gui Minhai skulle ha varit inblandad i någon trafikolycka.

Han släpptes i oktober samma år efter att ha avtjänat straffet, enligt kinesiska myndigheter. Enligt dottern befann han sig efter det i en mildare form av husarrest i staden Ningbo, där poliser följt honom så fort han gått ut.

Den 20 januari förra året färdades Gui Minhai på tåg i sällskap av två svenska diplomater för att besöka läkare på svenska ambassaden sedan han uppvisat symptom för ALS. Under ett stopp klev tio civilklädda poliser ombord och förde bort honom, enligt dottern.

Sverige, EU och olika organisationer har kritiserat Kinas agerande mot Gui Minhai.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gui Minhai

Mer i ämnet