Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) intervjuas av SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström. Foto: Henrik Montgomery/TT

Klimat- och miljöministern om tvärvändningen: ”Vi kan tänka oss detta”

Uppdaterad
Publicerad

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har tidigare sagt nej till en ny klimatfond. Men efter en presskonferens på COP27 kom hon med nya bud.

– Sverige kommer ge nya pengar. Vi är en del av att finansiera klimatarbetet världen över, säger hon till SVT.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh i Egypten har haft en stor konfliktfråga: en ny klimatfond som ska hjälpa de länder som är värst drabbade av klimatrelaterade skador och förluster. EU har tidigare varit tydliga med att de inte vill se en sådan lösning men har nu vänt i frågan.

– Ett försök att bryta dödläget, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) till SVT.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

– Jag sa att den formen av fond inte är det allra bästa sättet att se till att pengarna hamnar hos de allra mest utsatta länderna. Nu säger EU att vi kan tänka oss detta om pengarna når de allra mest utsatta, säger hon vidare.

Nya pengar från Sverige

Det blir ju en ny fond med ny byråkrati. Har du ändrat dig? 

- Där ändrar man ju på formuleringarna – hur ska fonden vara utformad. Det är en mosaik av lösningar.

Klimat- och miljöministern understryker att frågan är komplex, men att Sverige kommer att ge nya pengar till den.

– Vi är en del av att finansiera klimatarbetet världen över. Det EU säger att EU ska göra är Sverige en del av, säger Romina Pourmokhtari.

Drar ut på tiden

Under fredagsmorgonen las ett nytt utkast till ett avtal fram. Men precis som tidigare utkast innehöll inte heller det något om en ny fond. Mycket kan dock ändras då klimatmötet COP27 drar ut på tiden och förväntas nu avslutas på lördagen.

– Jag är övertygad om att vi snart kommer kunna landa i en lösning som alla förhandlingsgrupper kan känna sig nöjda med, säger Romina Pourmokhtari på en presskonferens.

Se hela presskonferensen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Mer i ämnet