Amy Schumer (grön skjorta i mitten) deltog i protestaktionen mot HD-domarkandidaten under torsdagen. Foto: TT / Alex Wong / AFP

Komikern Amy Schumer greps under protest mot Kavanaugh

Uppdaterad
Publicerad

Över 300 personer omhändertogs i samband med en otillåten demonstration i Washington D.C under torsdagen. Protesten genomfördes mot president Trumps domarkandidat till USA:s högsta domstol, Brett Kavanaugh. Bland de som greps fanns den välkända komikern Amy Schumer.

Demonstrationen genomfördes under torsdagen, bara dagar före den omröstning i senaten som väntas avgöra Brett Kavanaughs framtid. De protesterande hade från början tänkt att aktionen skulle äga rum vid de berömda trapporna upp till parlamentsbyggnaden Kapitolium.

När polisen hade blockerat trappstegen styrde istället den flera hundra personer stora demonstrationen mot ett kontorskomplex tillhörande senaten. Väl inne i senatsbyggnaden ingrep polisen mot den olagliga protestaktionen, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Omstridde domarkandidaten Brett Kavanaugh

Skylt med stöd åt Anita Hill

Bland de totalt 302 gripna fanns den välkända komikern Amy Schumer. I en video som spridits på sociala medier syns hur Schumer förs bort av polis samtidigt som hon håller en skylt i handen med texten ”Vi tror på Anita Hill”.

Anita Hill är den kvinna som 1991 anklagade Clarence Thomas, domarkandidat till högsta domstolen, för sexuella trakasserier. Hennes fall har många likheter med det som just nu dominerar amerikansk media totalt: anklagelserna mot HD-domarkandidaten Brett Kavanaugh gällande sexuella övergrepp.

Under torsdagen hade, enligt nyhetsbyrån Reuters, tusentals demonstranter rest till Washington för att delta i protesterna mot Kavanaugh. Aktionen var likaledes till stöd för de kvinnor som trätt fram om anklagat domarkandidaten för sexuella anklagelser.

Stor del av processen för president Donald Trump att få sin kandidat invald i Högsta domstolen har omgärdats av diskussionen kring Kavanaughs förflutna och således även lämplighet för posten som domare.

FBI-rapporten klar

Under torsdagen var det dock optimistiska tongångar Kavanaugh-Trump-trogna inför helgens omröstning i senaten. Detta sedan FBI:s utredning av sexanklagelserna blivit klar.

Vita huset har fått rapporten och där är man ”helt övertygad” om att domarkandidaten kommer att godkännas, skriver biträdande pressekreterare Raj Shah på Twitter, rapporterar TT.

Rapporten kommer inte att offentliggöras.

Fakta: Kavanaugh och Högsta domstolen

President Donald Trumps kandidat till posten som näste HD-domare, 53-årige Brett Kavanaugh, beskrivs som en mycket konservativ ämbetsman. Han är traditionalist, det vill säga för en bokstavstrogen tolkning av USA:s grundlag från 1789.

Kavanaugh har bland annat arbetat i Vita huset under republikanen George W Bush samt för den särskilde åklagaren Ken Starr som utredde den demokratiske presidenten Bill Clinton för fastighetshärvan Whitewater och dennes affär med praktikanten Monica Lewinsky. Hans senaste post är som domare vid en appellationsdomstol i District of Columbia.

Kavanaugh är tänkt att ersätta Anthony Kennedy, som länge har varit den mittendomare som avgjort när domstolen stått och vägt i känsliga frågor. Kennedy ansågs i grunden vara konservativ, men röstade ofta liberalt i frågor som rörde medborgerliga fri- och rättigheter.

När man talar om HD:s medlemmar som konservativa eller liberala menar man främst i synen på grundlagstolkning. De konservativa tycker att lagtexten ska tolkas strikt, de liberala anser att aktuella förhållanden får spela in, vilket har stor betydelse när frågor om exempelvis hbtq-rättigheter eller religionsfrihet ska avgöras.

Källa: Supremecourt.gov

[TT]

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omstridde domarkandidaten Brett Kavanaugh

Mer i ämnet