Vapenhandlarexpert: Risk för att Nordkorea börjar sälja till terrorgrupper

Uppdaterad
Publicerad

Fem scudrobotar säljs för miljontals dollar och den nordkoreanska regimens försäljare har inte undersökt vem köparen är, det avslöjas i den nya dokumentären Mullvaden. En av världens ledande auktoriteter på Nordkorea varnar nu för att diktaturens jakt på dollar kan sluta med att terrororganisationer kommer över massförstörelsevapen.

Under fem år ingick Hugh Griffiths i FN:s expertteam som undersöker Nordkoreas brott mot de internationella sanktionerna och så sent som för en månad sedan konstaterade han i en rapport att diktaturen gör eller försökt göra vapenaffärer med ett 30-tal stater och väpnade grupper.

Landets ambassader är logistikcentrum för affärerna berättar Griffiths. Han är inte förvånad över uppgifterna som framkommer i den nya dokumentären ”Mullvaden – Undercover i Nordkorea” som sänds på SVT Play. I dokumentären avslöjas att Nordkoreas beskickning i Sverige fungerat som sambandscentral kring en hemlig vapenaffär.

– Vi har inte tidigare dokumenterade fall av eller försök till sanktionsbrott genom ambassaden i Stockholm men vi har ett dussin fall på andra ställen i världen där Nordkoreanska ambassader är involverade i sanktionsbrott och spelat en huvudroll.

Risk för att Nordkorea börjar sälja till terrorgrupper

Hugh Griffiths anser att uppgifterna i dokumentären Mullvaden är häpnadsväckande och oroande då nordkoreanerna inte verkar bry sig vem de säljer till. 

– Individer med känningar kan ta sig till Pyongyang och erbjudas ballistisk missilteknilk. Det är inte bra, det är farligt.

– Det är en av orsakerna att säkerhetsrådet infört sanktioner mot Nordkorea, för Nordkorea säljer sin ballistiska missilteknik till länder som Syrien och Iran.

Hemliga prislistor

En av de mest intressanta uppgifterna i dokumentären enligt Griffiths är de hemliga prislistorna.

– Vi har aldrig sett några prislistor tidigare, säger Hugh Griffiths.

– För 5 – 20 miljoner amerikanska dollar kan du köpa olika modeller av scudrobotar. Vem vet vad som händer om de börjar göra sådana erbjudanden för massförstörelsevapen.

Scud-robotar

Scud är Natos namn på en serie ballistiska robotar som togs fram av Sovjetunionen. Begreppet används också brett för senare modeller som tagits fram i andra länder med Scud-serien som förebild.

Ballistiska robotar kan styras under avfyrningsfasen, och följer därefter en beräknad bana. Det kan jämföras med kryssningsrobotar som kan styras under stora delar av färden och som har bättre precision. Lasten på scud-robotar kan vara både sprängmedel, kärnvapenstridsspetsar och kemiska vapen. Senare versioner har en räckvidd på cirka 800 km.

Begreppet scud-robot blev känt för allmänheten under Kuwaitkriget, när Irak avfyrade missiler mot Saudiarabien och Israel. På senare tid har användning av Scudrobotar rapporterats från krigen i Libyen, Syrien och Jemen.

Källa: Globalsecurity.org, Wikipiedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.