Förödelse på Kos efter jordskalvet. Foto: TT

Två döda i kraftigt skalv i turistområde

Uppdaterad
Publicerad

Ett kraftigt skalv med magnituden 6,7 har skakat delar av Turkiet och Grekland, och omkring 200 personer har rapporterats skadade. En svensk medborgare omkom på Kos i samband med jordskalvet, och en svensk har skadats allvarligt, bekräftar svenska UD för SVT Nyheter.

– Det är en svensk man i 20-årsåldern, hemmahörande i Mellansverige, säger Sofia Karlberg, presschef på UD.

Anhöriga är underrättade.

Jordskalv vid Egeiska havet

Skalvet inträffade vid 01.30-tiden, lokal tid, sydväst om den turkiska turistorten Marmaris och nära den grekiska ön Kos i ögruppen Dodekaneserna i Egeiska havet. Epicentrum för skalvet var 10 kilometer söder om Bodrum i Turkiet och 16 kilometer öst-nordöst om Kos. Skalvet inträffade på 10 kilometers djup, rapporterar AP.

Dog när nattklubb kollapsade

LÄS MER: Gör så här om du befinner dig i området

Enligt uppgifter befann sig den svenske mannen på nattklubben White Corner, som kollapsade i skalvet. Det rapporterar flera nyhetsbyråer, bland dem AP, med hänvisning till grekisk polis. Även en turkisk medborgare avled när nattklubben kollapsade, och blev därmed skalvets andra dödsoffer utöver svensken.

En svensk vårdas på sjukhus

Tidigare uppgavs två svenskar ha skadats allvarligt. Enligt UD är det en svensk och en norrman som nu vårdas på sjukhus.

– Hur allvarliga skadorna är går vi inte in på, säger Jon Åström Gröndahl, chef för enheten för konsulära och civilrättsliga ärenden, till SVT Nyheter.

I området finns tusentals svenskar, och UD råder dem att följa myndigheternas anvisningar och kontakta anhöriga hemma.

LÄS MER: Elitinnebandyspelaren: ”Folk skrek i korridorerna”

Foto: TT

LÄS MER: Runt 1.500 svenska turister på Kos efter jordskalvet

Hamnade under ras

På ön Kos rasade en äldre byggnad och skadade människor som hamnade under den. Tre personer har räddats från den förstörda byggnaden, enligt räddningstjänsten. Räddningsarbetare fortsätter söka efter personer som kan ha hamnat under rasmassor.

Även Kos hamn har blivit skadad av skalvet.

Inga större skador i Turkiet

Turkiska Marmaris ligger i Muglaprovinsen, vars guvernör, Esengul Civelek, säger att skalvet där inte orsakat några större skador men att några personer har fått lättare skador.

I Bodrum orsakade skalvet mindre sprickor i några äldre byggnader, enligt borgmästaren Mayor Mehmet.

LÄS MER: TV: Se bilderna från jordskalvet vid Egeiska havet

Myndigheterna varnar för efterskalv och uppmanar människor att hålla sig borta från skadade byggnader. 13 efterskalv har hittills registrerats i regionen, varav några relativt kraftiga. I vissa delar av provinsen har strömmen slagits ut och telefonnätet blivit överbelastat, skriver Reuters.

Turister på plats

Charterbolaget TUI har 700 svenskar på Kos, 2.600 på Rhodos och 300 i Marmaris, skriver Expressen. Även Apollo och Ving har turister på plats. Ving har 2.417 gäster på Rhodos och 143 på Kos.

– Det har skakat ordentligt och det har känts av särskilt mycket på Rhodos, enligt våra kollegor som ringt hem från resemålen, säger Charlotte Hallencreutz, pressinformatör på Ving, till tidningen.

LÄS MER: Svenska turisten: ”Kändes som hela världen skakade”

Enligt Ving har strömmen gått i Kos stad.

– Vi kontaktar alla våra gäster via sms och har en servicetelefon som är öppen dygnet runt, säger Charlotte Hallencreutz.

Apollo har 1.800 gäster varav 670 är svenskar på Kos och 4.400 gäster varav 1.300 är svenskar på Rhodos, enligt Expressen.

”Undvik stränder”

Skalvet uppmätte magnituden 6,7, enligt USA:s geologiska myndighet USGS. Turkiska myndigheter säger att det hade magnituden 6,3, och kändes längs med hela egeiska kusten.

Skalvet kan även ha orsakat en mindre tsunami i området.

”En liten tsunami är bekräftad. UNDVIK STRÄNDER I OMRÅDET, men ni är säkra på högre höjder”, twittrade europiska EMSC, som mäter jordskalv.

Turkiska myndigheter säger att det snarare rör sig om stora vågor.

Initialt sades att skalvet uppmätt magnituden 6,9, och att det inträffade bara en mil under havet.

LÄS MER: Gör så här om du är på plats i de drabbade områdena

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordskalv vid Egeiska havet

Mer i ämnet