– När lastbilen backade och körde in igen bestämde jag mig för att ta mig därifrån, säger ett vittne till AP. Foto: Benjamin Berger/AP/TT

Kraschade lastbil nära Vita huset – misstänks ha velat skada Biden

Uppdaterad
Publicerad

Natten till tisdagen körde en lastbil in i en avspärrning utanför Vita huset i USA. Föraren – en 19-årig man – är gripen och anklagas nu för att ha försökt döda eller skada president Joe Biden, rapporterar CNN. Ingen människa ska ha kommit till fysisk skada.

Den 19-åriga mannen ska ha hyrt en lastbil på måndagskvällen och kört in i en säkerhetsbarriär utanför Vita huset bara timmar senare, uppger myndigheterna på tisdagskvällen.

Ett ögonvittne säger till nyhetsbyrån att mannen körde i lastbilen i säkerhetsbarriären två gånger innan han stoppades. Efter kraschen gick mannen ur lastbilen och började skrika. Enligt CNN ska han ha plockat fram en nazistflagga ur en ryggsäck strax innan han greps av polis.

Enligt vittnen på plats ska gärningsmannen ha uttalat hotfulla kommentarer, bland annat om att kidnappa och skada Joe Biden.

Ta över regeringen

I lastbilen hittade polisen bland annat silvertejp. Även bombtekniker sökte igenom lastbilen men hittade inga sprängämnen.

Mannen uppgav i förhör att han hade försökt att ta över regeringen och att han ville mörda president Biden, uppger källor till AP. Han ska även ha hyllat Adolf Hitler.

Mannen misstänks också för vårdslöshet med motorfordon, skadegörelse av federal egendom, intrång och vapenbrott.

Uppsåt

Säkerhetspolisen Secret service, som ansvarar för säkerheten i Vita huset, säger i ett uttalande att utredarna tror att mannen ”kan ha medvetet kört i säkerhetsbarriären”.

Ingen person skadades fysiskt i samband med händelsen. Biden har via sin pressekreterare låtit hälsa att han är lättad över att ingen skadades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.