Ruffina Farrokh Anklesaria jobbar i en butik i centrala Ferguson, mitt bland protesterna. Foto: TT/ReutersVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kravallerna i Ferguson väcker ilska: Vi förtjänar inte det här

Uppdaterad
Publicerad

Efter ytterligare en våldsam natt i Ferguson med omfattande förstörelse börjar många butiksinnehavare och företagare tröttna. – Politikerna måste agera. Det räcker inte med att utlysa en presskonferens. Skydda oss när vi behöver er, säger Ruffina Farrokh Anklesaria som jobbar i en butik.

Efter att protesterna återigen blossat upp är känslorna starka i den lilla staden Ferguson i Missouri. Efter att det stod klart att polisen som sköt ihjäl 18-åriga Michael Brown i augusti slipper åtal, ser det ut att bli lika stora våldsamheter som i augusti.

– Ingen rättvisa, ingen fred, skanderade folkmassorna på gatorna under tisdagskvällen lokal tid.

– Jag känner att vi har all rätt att vara våldsamma – det är typ av hämnd. Människor är trötta på att bli behandlade på det här sättet, säger Fergusonbon Susan White till CNN.

Dussintal butiker i brand

Efter oroligheterna återigen blossade upp i måndags har ett dussintal butiker satts i brand, bland annat en pizzeria och en skönhetssalong. Förstörelsen är omfattande och enligt nyhetsbyrån Reuters har också polisbilar stuckits i brand. Reaktionerna från delstaten Missouris ansvariga polismyndighet har inte låtit vänta på sig.

– I går kväll utförde demonstranter handlingar i Ferguson som vi inte en kunde förställa oss, sade polischefen Ron Johnsson vid en presskonferens.

Skapar motsättningar

Protesterna och förstörelsen skapar nu motsättningar mellan invånarna i staden. Butiksägare och andra företagare har nu fått nog. För andra gången under ett halvår lever de i rädsla för vad som ska hända med deras lokaler.

– Jag kan inte acceptera att de bränner ner, förstör och plundrar butiker. Folk som vi kan bara stå vid sidan och titta på. Det är inte rättvist, säger Ruffina Farrokh Anklesaria till Reuters.

En annan butiksinnehavare som äger en skönhetssalong berättar han fått sin affärsrörelse förstörd, till en kostnad av närmare fem miljoner kronor. Och Ruffina Farrokh Anklesaria tycker inte att någon är värd att bli utsatt för den här typen av förstörelse.

– Man förstår att det är starka känslor just nu. Men vi som står mitt emellan, vi förtjänar inte det här, säger hon.

”Vi vill ha rättvisa”

Längs gatorna går många Fergusonbor och betraktar förödelsen. En av dem är Joseph Kirkwood. Han tittar ut mot den nedbrända skönhetssalongen.

– Människor är rädda och panikslagna, säger han till NPR.

Över 40 människor har gripits under protesterna. Och över 2.000 hemvärnssoldater assisterade polisen i Ferguson.

– Vi är inte fienden, vi vill ha rättvisa, skanderade många demonstranter mot den kravallutrustade polisen.

I flera andra amerikanska storstäder har sympatiprotester utlysts. I På flera håll har broar, tunnlar och motorvägar blockerats.

– De har inte gett oss någon rättvisa därför kommer vi inte att sluta protestera, skrek demonstranter i Atlanta, rapporterar CNN.

I Ferguson tror många av invånarna att protesterna kommer fortsätta länge än.

– Det här kommer hända igen. Om de bara hade åtalat polisen för något så hade det här inte hänt i Ferguson, säger James Hall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen i Ferguson

Mer i ämnet