Kritik mot Trump efter läckta telefonsamtalet

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot president Donald Trump är hård från de båda politiska lägrena efter att ett inspelat telefonsamtal visar hur han har försökt att påverka valutgången i Georgia. Tilltaget beskrivs bland annat som desperat.

– Det är ett vågat maktmissbruk av USA:s president, säger tillträdande vicepresident Kamala Harris.

I ett inspelat telefonsamtal med Georgias valtopp Brad Raffensperger framgår det hur USA:s president Donald Trump försöker påverka valresultatet i delstaten.

Nu riktar både politiker och experter i USA hård kritik mot tilltaget.

– Har ni alla hört om den inspelade konversationen? Det är verkligen en desperationens röst. Och det är ett vågat maktmissbruk av USA:s president, säger den tillträdande vicepresidenten Kamala Harris vid ett kampanjtal.

Jon Ossoff, demokraterna i Georgias representant till senaten, går även han till angrepp mot Donald Trump.

– USA:s president ringer upp Georgias officiella valrepresentanter och försöker skrämma dem till att ändra valresultatet. Att frånta Georgias röstberättigade rösträtten, säger han.

”Tiden för att ifrågasätta har passerat”

Samtidigt höjs röster från de egna politiska leden.

I ett uttalande i Washington Post konstaterar tio tidigare försvarsministrar att tiden för att ifrågasätta valet har passerat. Bland dem finns bland annat Jim Mattis and Mark Esper som båda har verkat i Trump-administrationen.

”Våra val har ägt rum. Omräkningar har genomförts. Domstolarna har sagt sitt. Guvernörer har godkänt resultaten. Och elektorskollegiet har röstat”, skriver de i uttalandet.

”Tiden för att ifrågasätta resultatet har passerat. Tiden för den formella räkningen av elektorsrösterna, som beskrivs i konstitutionen, har anlänt”, uppger de vidare.

De menar också att Donald Trump inte kan räkna med militär hjälp för att behålla sitt presidentskap.

”Skolboksexempel på valfusk”

Donald Trump har lämnat in två stämningar mot Brad Raffensperger, har David Shafer, ordförande för republikanerna i Georgia, tidigare twittrat.

Men enligt Atlantaadvokaten David J Worley kan Trump själv har gjort sig skyldig till brott mot Georgias vallagar.

– Det är ett brott att uppmuntra till valfusk, och att be sekreteraren att ändra röster är ett skolboksexempel på valfusk, säger han i en intervju med The Post.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.