Foto: TT

Krönika: Oskön stämning i Europas mest omtalade skilsmässa

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Det finns många sätt att skilja sig på. Men kan man tidigt reda ut allt om pengar, skulder och vårdnaden av barnen så ökar chansen att man också vill fira jul ihop längre fram. Ungefär så resonerar de 27 EU-länderna som står med Storbritanniens skilsmässobrev i handen. Bouppteckning först. Sen prata om den framtida relationen.

Christoffer Wendick

Europakorrespondent

I veckan möts deras förhandlare i Bryssel för tredje rundan av skilsmässoförhandlingar. Storbritannien tycker att man kan göra allt på samma gång. Både göra upp om skulderna man har ihop och prata om hur man ska fortsätta umgås och jobba tillsammans.

I slutändan ska allt bli ett paket med en prislapp som det brittiska parlamentet får rösta om. För brittiska regeringen ser det mycket bättre ut ifall Storbritannien betalar för något nytt, än att betala för att lämna något gammalt. 

Brexit

Irriterad stämning

När man inte vet ifall ens ex-partner tänker dyka upp som avtalat på advokatkontoret, då är det något som inte står rätt till. EU:s förhandlare har hoppats att britterna dyker upp i dag, men var så sent som i fredags inte säkra. Och även om de kommer i tid så är förväntningarna i Bryssel mycket låga på ett genombrott den här veckan.

Det är ingen lycklig skilsmässa så här långt. På båda sidor av Engelska kanalen är stämningen irriterad över hur de på andra sidan krånglar, utpressar eller undviker. 

Innan det överhuvudtaget blir tal om att hitta ett skönt förhållande som båda trivs i så har de 27 EU-länderna tillsammans ställt tre krav som måste uppfyllas.

1. Bodelning. Precis som om det vore ett gemensamt bolån eller den redan bokade charterresan måste också Storbritannien betala sin del av gemensamma skulder och löften som sträcker sig fram till 2020. EU vill inte sitta med räkningen när resesällskapet hoppat av. 

2. Ta fullt vårdnadsansvar. Detta är väl självklart i förhållanden där det finns barn. För EU-sidan är det lika självklart att varken utlandsboende EU-medborgare eller britter ska hamna i kläm eller få sämre trygghet.  

3. Värna irländarna. Fredsavtalet på Irland har fyllt 19 år. Precis som med tonåringar under jobbiga skilsmässor är också allt som rör gränsfrågor på Irland superkänsligt. Det måste fortsätta vara smidigt att röra sig mellan Irland och Nordirland när EU:s yttre gräns kommer gå här, annars finns risken att Irland lägger in sitt veto mot hela paketet. 

EU kommer pressa britterna på detaljer

Om det länge var tyst från de brittiska förhandlarna så har detta ändrat sig senaste veckorna. Storbritanniens chefsförhandlare David Davis har med sig en rad förslag till Bryssel som rör både separationen, men framförallt det som ska komma efter Brexit. De tänker inte smita från notan, men vill heller inte precisera vad de är beredda att betala för.

Svenskar i London ska inte behöva oroa sig för att få stanna och det ska inte bli några hårda gränsövergångar på Irland, är några andra svar som kommit. Men EU-sidan tycker fortfarande britterna är för vaga och kommer pressa dem på detaljer under hela veckan. 

Kan bli en lång höst

När är det då läge under en skilsmässa att börja prata om julfirandet, om barnen ska få ha husdjur eller hur semestern ska delas upp? I Europas mest omtalade skilsmässa så är det upp till de som blir lämnade. Sverige och flera andra länder som har mycket handel med Storbritannien hade hoppats att det skulle vara läge efter EU-toppmötet i oktober. Men ingen i Bryssel verkar tro på det just nu. Istället kan det bli en lång höst av gnabbande om detaljer och om vem som ska betala vad. Undrar vad en par-terapeut skulle säga?

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Brexit

Mer i ämnet