Shiyar Ali, Sverige-representant för det kurdiska självstyret i norra Syrien. Arkivbilder. Foto: TT

Kurdernas Sverigerepresentant: Haft möte med UD om barn till IS-svenskar

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström har öppnat för att barn till IS-svenskar kan tas till Sverige. Nu uppger Shiyar Ali, Sverigerepresentant för det kurdiska självstyret i norra Syrien, att kurdiska myndigheter lämnat in en muntlig begäran till svenska UD om att hjälpa till att få hem barnen. UD förnekar dock uppgifterna om att en sådan begäran inkommit.

Sveriges Utrikesdepartement, UD, har sagt att för att Sverige ska kunna agera och påbörja ett eventuellt arbete med att få hem barn till svenskar i syriska läger, måste först en förfrågan från kurdiska myndigheter inkomma till Sverige

Shiyar Ali, Sverigerepresentant för det kurdiska självstyret i norra Syrien, säger till SVT Nyheter att man har nu lämnat in en muntlig förfrågan om att hjälpa till att få hem de svenska barnen.  

– Vi har sagt att vi vill att Sverige ska jobba med oss i den här frågan och lösa det.  

Lämnat muntlig begäran 

Enligt Shiyar Ali hölls ett möte under fredagen med en kontaktperson på UD.  

– Vi vill sätta oss tillsammans och diskutera. Vi har alltså inte lämnat över en skriftlig förfrågan, utan gjorde det muntligt i dag, fredag.  

UD: Har inte fått begäran 

Rasmus Eljanskog, presskommunikatör på UD, kan inte kommentera om ett möte har ägt rum under dagen utan säger att de har en ”pågående dialog”.

Enligt honom har någon begäran från kurdiska myndigheter däremot inte inkommit. 

– Vi har inte tagit emot någon begäran från den kurdiska sidan om barnen, men vi för en kontinuerlig dialog om de här barnen där kurderna är en relevant aktör. 

– Både UD och regeringen ser med stort allvar på det här. Vi vill lösa det och göra det tillsammans med de aktörer som är inblandade. 

“Krävs det skriftligt kan vi göra det” 

Shiyar Ali menar att han ändå upplever att de gjort vad som krävts av UD för att börja agera. 

– Vi har sagt muntligt att “Ni väntar på en begäran från oss och nu säger vi att vi är beredda att samarbeta i den frågan och att kunna lösa den tillsammans”. 

- Men krävs det skriftligt kan vi absolut göra det också.

”Mycket positiva”   

Ali uppger också att man tagit del av utrikesminister Margot Wallströms (S) uttalande på Facebook där hon skriver att “regeringen gör vad vi kan för dessa barn och om möjligt ska de föras till Sverige “.   

– Vi är mycket positiva till att det här kommer att lösa sig, säger Shiyar Ali.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer