Nu är det slut på president Donald Trumps oinskränkta makt, skriver SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström. Foto: AP

Analys: Kvinnorna röstade bort Trumps totala makt

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Väljarnas dom är tydlig. Nu är det slut på president Trumps oinskränkta makt. Han kommer att få det hett om öronen. Han och hans medarbetare kommer nagelfaras av nitiska demokrater som vill återupprätta lag och ordning. Stödet kom från kvinnorna som röstade vänster medan männen och de äldre röstade höger.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Efter åtta år av republikansk kontroll över kongressen är makten åter delad. Väljare i städer och förorter röstade fram Demokrater medan Republikanerna behöll sin starka ställning på landsbygden, ett stöd som förde Donald Trump till Vita Huset 2016. Vallokalsundersökningar visar att en majoritet av landets kvinnor röstade på demokratiska kandidater i en protest mot hotande nedskärningar av sjukvård och Trumps presidentdekret att skilja barn från sina föräldrar och internera dem vid gränsen till Mexiko.

Antalet kvinnliga politiker på den demokratiska sidan ökar också kraftigt, vilket gör mellanårsvalet 2018 historiskt. Rekordmånga kvinnor, minst 80, tar sig in i USA:s representanthus, däribland den den yngsta kvinnan hittills, New York-demokraten Alexandria Ocasio-Cortez, ett ungt stjärnskott med puertoricanska rötter och en socialistisk agenda.

Ingen jordskredsseger

Demokraterna vann dock inte den jordskredsseger som de hade hoppats på. Donald Trumps intensiva kampanjande in i det sista hjälpte till att mobilisera republikaner till valurnorna, väljare som skrämdes av Trumps hot om en ”invasion” av migranter men som också är nöjda med landets starka ekonomi och låga arbetslöshet.

Republikanerna har fortfarande kontroll över senaten och där ser de ut att ha stärkt sin ställning. Bland annat vann den republikanske utmanaren Mike Braun i Indiana över sittande demokratiske senatorn Joe Donnally. Det ger Donald Trump en gedigen väljarbas inför presidentvalet 2020.

Begränsar Trumps makt

Men med en majoritet i representanthuset kan nu Demokraterna skrida till verket. Donald Trumps obegränsade makt kommer att begränsas, han kommer till exempel få det svårt att få igenom nya skattesänkningar för företag och höginkomsttagare. Demokraterna har redan en handlingsplan klar, en demokrat liknade situationen vid att vara med i ett räddningsteam vid en seriekrock på en motorväg: ”Var börjar vi med att försöka återupprätta respekten för landets lagar?”

Landets vallagar ska ses över och man vill snabbt sjösätta en satsning på infrastruktur. Landets motorvägar och broar vittrar sönder efter årtal av uteblivna investeringar.  Man kommer också starta en utredning kring varför så många amerikaner omkom vid naturkatastrofen i Puerto Rico, där republikaner vägrade frigöra medel till räddningsinsatser som skulle ha kunnat rädda liv.

Demokraterna tar över

De har betydande maktbefogenheter. Demokraterna tar nu över ordförandeskapet i samtliga kommittéer och kan initiera utredningar, kalla till vittnesförhör, begära ut handlingar. Högst upp på listan står Donald Trumps skattedeklarationer där han till skillnad från tidigare presidenter vägrat att offentliggöra sina inkomster. Nu kan han tvingas lämna ut den. 

Robert Mueller, åklagaren som utreder kopplingar mellan Trumps valkampanj och Ryssland och otillbörlig inblandning i valet 2016, får nu en starkare ställning och stöd av de folkvalda.

Men helt maktlös blir inte Trump även om han får svårare att få igenom sin politik i kongressen. Han har visat att han kan upphäva politikens tyngdlagar och kan runda kongressen genom att utfärda presidentdekret, något han under sina första två år gjort i högre utsträckning än någon annan sittande president sedan andra världskriget.

Startskott för presidentvalet 2020

Samtidigt går nu startskottet för presidentvalet 2020.  Demokraterna har fått nytt självförtroende. De vann otippat i flera delstater, och med kandidater som bredare än någonsin representerar landets medborgare. Delstaten Virginia vanns av en kvinnlig politiker Abigail Spanberger som slog ut den konservative republikanen Dave Brat. För första gången har en öppet homosexuell man valts till guvernör och en muslimsk kvinna tar plats i kongressen för första gången. För första gången tar också två representanter från den amerikanska ursprungsbefolkningen plats i kongressen, Sharice Davids och Deb Haaland.

Partiet har varit ledarlöst och sargat efter Hillary Clintons valförlust 2016. Nu kommer demokrater med framgångar i mellanårsvalet börja positionera sig inför kampen om att bli partiets presidentkandidat  2020. Där nämns namn som stjärnskottet Beto O'Rourke, den demokrat i som framgångsrikt utmanade senatorn Ted Cruz i Texas men som till slut fick se sig besegrad av Cruz. Han tippas nu sikta in sig på att få partiets nominering 2020 tillsammans med namn som Kamala Harris, senator från Kalifornien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Mellanårsval i USA 2018

Mer i ämnet