Snöröjare i grevskapet Kildare, Irland. Foto: TT

Kylan och snön fortsätter att lamslå stora delar av Europa

Uppdaterad
Publicerad

Kylan och snön fortsätter att lamslå Europa. Flygplatser håller stängt, bilister är strandade och tågen dras med förseningar.

Snöstormarna som dragit in över Storbritannien och Irland från Ryssland är de värsta på närmare 30 år, uppger TT.

I Storbritannien kallas kylan för ”Monstret från öst” och nu väntar landet på att stormen Emma ska dra in med snö, hårda vindar och trafikstörningar som följd. Landets meteorologiska institut har utfärdat den högsta vädervarningen för sydvästra England och Wales, vilket innebär att det finns risk för dödsfall, uppger Sky News och BBC.

Reducerad hastighet

Flygplatser, tågstationer och vägar har tvingats stänga i Storbritannien. Tågtrafiken dras med stora förseningar. Inga plan får lyfta eller landa på flygplatsen i Glasgow och över 200 passagerare har tillbringat natten på terminalen. Även flygplatsen i Edinburgh har hållit stängt under förmiddagen samtidigt som East Midlands Airport har ställt in flighter eftersom man måste röja bort is och snö från startbanan.

Över 300 personer har varit strandade i upp till 17 timmar på en motorväg i Skottland i minusgrader.

Tusentals skolor på de brittiska öarna håller stängt.

Den irländska börsen tvingades stänga på torsdagen, efter att den irländska regeringen gått ut och varnat för fortsatt kraftigt oväder. Börsen planerar även att hålla stängt under morgondagen då vädret riskerar att påverka handeln, skriver TT.

Fast i bilen

Samtidigt lamslår kylan och snön delar av Frankrike. 56 departementsområden har utfärdat den näst högsta varningsnivån och myndigheterna uppskattar att 1.700 personer sitter fast på vägarna kring Montpellier i söder.

En av dem är svenska Ann-Charlotte Källman från Helsingborg som är på väg till Alicante i Spanien. Hon har suttit i sin bil i över 18 timmar när Dagens Nyheter når henne.

– Jag har inget bränsle, inget vatten, inga förnödenheter och ingen information, säger hon till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.