Läkare utan gränser: Sjukvårdssystemet riskerar kollapsa

Uppdaterad
Publicerad

Aktiva strider, coronapandemin och utbredd torka. Behovet av sjukvård är akut i Afghanistan, och till Läkare utan gränsers sjukhus kommer nu allt fler patienter som inte lyckats få hjälp inom den befintliga vården.

– Det kommer flera varningar om att det redan väldigt svaga hälsosystemet riskerar att kollapsa på grund av att stora givarländer nu börjat dra sig ur totalt, säger Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på hjälporganisationen.

Läkare utan gränser arbetar med projekt i fem provinser i Afghanistan och har egna kliniker och sjukvårdscentraler. De har drygt 2 000 anställda på plats, varav de flesta är lokalanställda afghaner.

Trots det osäkra läget efter talibanernas maktövertagande har organisationen inte behövt avbryta några av sina insatser.

Talibanernas maktövertagande

– Afghanistan har alltid varit ett land med stora säkerhetsutmaningar. Några av de dödligaste incidenter som drabbat oss har inträffat där. Däremot har det nya talibanstyret hittills inte inneburit en direkt ökad hotbild mot oss, säger Pieter-Jan van Eggermont, som tidigare själv arbetat i Afghanistan och nu följer utvecklingen i landet nära.

Svårt att få vård

Sjukvårdssystemet i Afghanistan är starkt beroende av internationellt bistånd, något som nu dragits in helt eller delvis från flera länder, däribland Sverige, vilket SVT Nyheter rapporterat om tidigare.

– Systemet har alltid varit väldigt utsatt och svagt, och vi har släppt flera rapporter de senaste åren där vi varnat för att många människor, framförallt fattiga och personer som bor på fel sida av frontlinjer, har svårt att få tillgång till vård, säger Pieter-Jan van Eggermont, och fortsätter:

– Det har förvärrats varje gång konflikten blossat upp, så det vi ser nu är inte unikt i sig. Däremot kommer ett flertal varningar om hur det redan svaga hälsosystemet riskerar att kollapsa på grund av att stora givare nu börjat dra sig ur totalt. Våra insatser finansieras inte av statliga medel, därför kan vi fortsätta arbeta som en oberoende aktör.

Ökning av undernärda barn

På flera platser har Läkare utan gränser donerat medicinsk utrustning till offentliga sjukhus, och de ser en ökning av patienter på sina egna vårdcenter. En del av dem har sökt, men inte fått, vård på andra platser tidigare, men många har inte heller kunnat ta sig till sjukhus under pågående strider.

Utöver traumakirurgi av krigsskadade och behandling av covidpatienter är behoven av grundläggande vård stora i Afghanistan.

– I våra egna projekt ser vi till exempel en kraftig ökning av barn med undernäringssymptom. Afghanistan har drabbats av torka och det finns stora problem med matförsörjning. Utöver detta ser vi fortfarande hur väldigt många kvinnor har svårt att få tillgång till förlossningsvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet