Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den nya ryska lagen som förbjuder all form av könskorrigerande behandling kommer att innebära att transpersoner börjar självmedicinera, tror läkaren Andrej Istranov. Foto: TT/Reuters

Läkaren: ”Folk kommer börja självmedicinera sig med hormoner”

Uppdaterad
Publicerad

Som väntat antog den ryska duman på fredagen en lag som totalförbjuder könskorrigering. Transpersoner förbjuds också att adoptera barn och ingå äktenskap.

SVT har tidigare berättat om den nya lagen som innebär ett förbud mot såväl könskirurgi, hormonbehandlingar och att ändra sin könsidentitet.

Sedan dess har lagtexten skärpts och den innehåller nu även ett förbud för transpersoner att adoptera barn och ingå äktenskap. Transpersoner som redan hunnit gifta sig kommer få sina äktenskap annullerade.

– Om vi bara tar till oss lagar som liknar dem i Europa kommer vi inte ha något kvar förutom Sodom och ni vet hur det kommer sluta, sa dumans talman Vjatjeslav Volodin inför de lyssnande ledamöterna.

”De här människorna försvinner inte”

Plastikkirurgen Andrej Istranov behandlar transpersoner på sin privatklinik i Moskva. Han tror att en effekt av den nya lagen kommer bli att det växer fram en underjordisk marknad för hormonbehandlingar.

– Patienterna kommer att införskaffa läkemedel som används mot andra sjukdomar och behandla sig själva på olika sätt. Lagen kommer inte att göra att de här människorna försvinner utan de kommer bara att lämnas utan medicinsk hjälp, säger Istranov till Reuters.

Istranov säger sig också ha märkt att efterfrågan på könskirurgi ökat sedan lagen började diskuteras.

– De som inte haft en tanke på att operera sig de närmaste fem eller tio åren har under hotet av att allt nu kommer att förbjudas och med insikt om att de aldrig kan få den hjälp de behöver i det här landet aktivt börjat förbereda sig för operation och kommit till oss för rådgivning.

Befaras leda till fler självmord

Organisationer som jobbar med att stödja ryska transpersoner tror att den nya lagen kommer att leda till ett ökat antal självmord bland transpersoner. Det ryska hälsoministeriet har varnat för samma sak. Det var dock inget som hindrade dumans ledamöter att enhälligt rösta för förbudet på fredagen i en tredje och sista omgång.

För att lagen ska antas slutgiltigt måste den skrivas under av Putin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.