Trots att många valde att lägga sin röst i en brevlåda i stället för i en valurna ringlade långa köer utanför vallokalerna. Foto: TT

Långa köer när Wisconsin höll primärval

Uppdaterad
Publicerad

Trots uppmaningar till befolkningen om att hålla sig hemma genomförde den amerikanska delstaten Wisconsin sitt planerade primärval på tisdagen.

Vem av demokraterna Joe Biden och Bernie Sanders som vann kommer troligen inte att offentliggöras förrän om flera dagar på grund av det stora antalet poströster.

Trots att många valde att lägga sin röst i en brevlåda i stället för i en valurna ringlade långa köer utanför vallokalerna. På vissa håll snirklade sig köerna flera kvarter, där de som ville rösta stod 1,5 meter ifrån varandra. I staden Milwaukee, med 600 000 invånare, uppges bara runt fem vallokaler har hållit öppet.

Demokraternas primärval

Ville flytta fram datumet

Wisconsins guvernör, demokraten Tony Evers, bestämde under måndagen att primärvalet skulle flyttas fram på grund av den pågående coronaviruspandemin, men delstatens högsta domstol upphävde beslutet och delstaten blev därmed tvungen att genomföra primärvalet.

15 delstater har ställt in

Kritiken har varit massiv mot att det inte ställdes in tidigare, då 15 andra delstater ställt in sina primärval i takt med att coronaviruset spridits allt snabbare i landet.

I Wisconsin har över 2 500 personer testats positivt för covid-19 och 92 har hittills avlidit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Demokraternas primärval

Mer i ämnet